hero

Distributiecentrum Neelevat Logistics

Bij RoosRos staat gezond en toekomstgericht bouwen hoog op de agenda. Het nieuwe distributiecentrum en kantoor van de Rotterdamse logistieke dienstverlener Neele-Vat is daar een mooi voorbeeld van. In het hele ontwerpproces hebben projectarchitect Henk de Gelder en zijn team gestuurd op het welbevinden van de mensen die in het pand aan de slag gaan. “De patio’s worden de groene longen van het gebouw.”

Stevige discussie
Neele-Vat is al jaren een vaste waarde in de Rotterdamse haven. Het bedrijf groeit en wilde daarom een nieuw distributiecentrum bouwen, strategisch geplaatst tussen de haven en de A15. Het warehouse moest 32.000 m2 groot worden, met daar bovenop een kantoor van zo’n 5.500 m2. Het masterplan kwam uit de koker van HofmanDujardin. Zij stelden voor het kantoorgebouw te draaien en uit te laten kragen over de hal. Het kantoor is zo gericht op zowel de haven als de snelweg, terwijl het dak van de hal multifunctioneel kan worden ingezet voor vergroening, parkeren en zonnepanelen. Door de functies te stapelen kan Neele-Vat de vierkante meters warehouse maximaal gebruiken en toch ruimte houden voor de overige functies. Bovendien bood dit de mogelijkheid het kantoor ruimtelijk, open en gezond te maken.

RoosRos heeft op basis van het masterplan – in opdracht van Dudok Groep en Rokus Vastgoed - het ontwerp voor het kantoor gemaakt. De grote vraag was: hoe zou het gebouw zich gaan presenteren aan de A15? Architect Henk de Gelder vertelt: “Er is in Nederland een stevige discussie gaande over de ‘verdozing’ langs de rijkswegen. Wij wilden dan ook een gebouw ontwerpen dat kracht uitstraalt en het transportbedrijf goed presenteert, maar zonder er een grote, dichte doos van te maken. Bovendien moest iedereen er prettig kunnen werken.”

Venster op twee werelden
Voor het kantoor ontwierp De Gelder een koker, met aan de ene zijde een glazen venster op de A15 en aan de andere op het havengebied. De verhouding van deze koker vroeg om extra daglicht binnen. Door de gekozen kolommenstructuur is het kantoor volledig vrij indeelbaar, daarom heeft De Gelder grote patio’s uit het volume gesneden, die worden ingevuld met thematisch groen. Hij vertelt: “Door die patio’s zit je nooit verder dan negen meter weg van een gevel met daglicht. Ook hebben we bewust hoge plafonds gemaakt, om zo daglicht en buitenbeleving maximaal binnen te halen.” Omdat in de visie van RoosRos een gezond gebouw natuurlijk groen bevat, worden de patio’s de groene longen van het pand. De Gelder: “Vanuit iedere werkruimte in het gebouw heb je direct uitzicht op groen. Een hoogwaardig klimaatsysteem voorziet zowel het kantoor als het distributiecentrum van frisse lucht, koeling en verwarming. De energie die het pand nodig heeft wordt duurzaam opgewekt door zonnepanelen op het eigen dak. Zo wordt dit gebouw een robuuste, gezonde parel in de haven van Rotterdam.”

Bouwupdate
Op dit moment is de bouw van het nieuwe kantoor van Neele-Vat Logistics halverwege. Nu de ruwbouw gereed is kan men beginnen met de afbouw. “Aangezien het kantoor bovenop het ware-house is ontworpen, kan je nu rondom het fantastische uitzicht ervaren op de gehele omgeving, waaronder het volop in bedrijf zijnde havengebied”, aldus projectmanager Jan-Willem de Jong. Hij heeft samen met Rob Franken de technische engineering en detaillering van het gebouw tot in de puntjes ontworpen. “Het hele concept van het ontwerp is dat de (kantoor)ruimte vrij indeelbaar is en dat is duidelijk te zien in deze fase van de bouw. We hebben er dan ook geen dragende wanden ontworpen, zodat het kantoor van 5700 m2 flexibel in te delen is.”

Naar verwachting wordt het nieuwe kantoor in het tweede kwartaal van 2022 opgeleverd.

Opdrachtgever: Dudok Groep | Neele Vat logistics | Rokus Vastgoed
Architect masterplan: HofmanDujardin Amsterdam
Architect kantoor: RoosRos Architecten Oud-Beijerland
Interieurarchitect: RoosRos Architecten Oud-Beijerland
Architect DC: Designlogic Nuenen
Constructeur: AMB Tilburg
Installatie-advies: Valstar Simonis Rijswijk
Hoofdaannemer: De Vries en Verburg