hero

ABI Haarlem

Met de toekomst in het vizier, is het goed om ook achterom te kijken. Waar wil je naar toe, maar ook waar kom je vandaan. Voor het familiebedrijf ABI Robotics mocht RoosRos Architecten een deel van deze toekomst vormgeven.

De nieuwe vestiging van ABI in Haarlem is opgeleverd en in gebruik genomen. In het nieuwe gebouw beschikt ABI over kantoorruimtes, een assemblagehal, een machinehal, magazijnen en een opslag RoosRos Architecten ontwierp de nieuwe thuisbasis voor de specialist in het ontwerpen van aandrijftechniek, motion control en robotia. De high tech uitstraling, een grote mate van transparantie en hoge duurzaamheidambities zijn kenmerkend voor het nieuwe bedrijfspand.

Metafoor
Het ontwerp laat zien wie ABI is en wat ABI doet. De zichtbaarheid van hun producten en wijze waarop het wordt gemaakt is leidend geweest voor het ontwerp. Het gebouw kenmerkt zich door de high tech uitstraling waarbij het gebouwconcept verwijst naar het productieproces van de aandrijvingen en robotica. Het gebouw is ontwerpen als een ruw blok metaal waar door middel van CNC-freestechniek uitsnedes in zijn gemaakt. De huid van het gebouw vormt een geraffineerd samenspel tussen ongepolijste geribbelde oppervlakken of juist heel gladde vlakken. Gevelopeningen hebben afgeronde hoeken en versterken daarmee de metafoor en dragen bij aan de zichtbaarheid van het productieproces.

Transparantie
Door de dwarse plaatsing van het gebouw op de kavel, zit niet de hoofdentree aan de voorzijde maar heeft men bij aankomst direct zicht op de productiemethodiek. Bij het benaderen van het terrein vergroot dit de herkenbaar van het gebouw. Het gebouw geeft door het transparante karakter letterlijk een inkijkje in de werkprocessen van ABI. Vanaf de buitenzijde kan men dwars door het gebouw kijken. Via een groen ingerichte patio komt men bij de hoofdentree. Rond de patio zijn de gevels transparant en voorzien van verticale stijlen. Eyecatcher in de entreehal is een prachtige stalen trap in de vorm van een “wokkel” die de drie bouwlagen met elkaar verbindt.

Duurzaam en toekomstgericht
Het nieuwe pand is voorzien zonnepanalen op het dak, maakt geen gebruik van gas en is energieneutraal. Hiermee scoort het nieuwe gebouw van ABI een 8 op de GPR score. Daarnaast zijn de staalconstructie en de buitenschil van het gebouw te demonteren en is de staalconstructie herbruikbaar. Met dit nieuwe pand draagt ABI bij aan een verantwoorde en duurzame toekomst.

 

Groothuis Bouwgroep uit Genemuiden heeft het gebouw gerealiseerd.

Fotografie: Lucas van der Wee