hero

Kindcentrum Markelo

RoosRos ontwierp Kindcentrum Markelo, de opvolger van IKC Magenta Delden. Het voor Delden ontwikkelde basisconcept (bouwmethodiek, materiaalgebruik, isolatieconcept en installatieconcept) is eenvoudig toe te passen bij andere scholen. Zo is in KC Markelo de opgedane kennis uit IKC Magenta direct toegepast en opgeschaald. Het resultaat is een toekomstbestendig en energieneutraal gebouw!

Innovatief partnerschap
De gemeente Hof van Twente heeft bij de aanbesteding van de bouw van de twee integrale kindcentra gekozen voor het zogenoemde ‘innovatief partnerschap’. Het is de eerste tender in Europa die op deze wijze is uitgezet. De partners binnen het winnende consortium, Klaassen Groep, Rouweler Installaties en RoosRos Architecten, hebben daarin de afgelopen jaren samen met de betrokken schoolbesturen en gemeente, invulling gegeven aan de ‘Groene Droom’ voor beide kindcentra. Die droom omvat onder andere de verbinding tussen binnen én buiten spelen en leren èn een hoge duurzaamheidsambitie. Daarnaast is groen bouwen een thema, waarbij de partners binnen het consortium hebben gezocht naar innovatieve manieren om aantoonbaar duurzaam en energiezuinig te bouwen. De opgedane kennis van IKC Magenta kon goed gebruikt worden. Het Integraal Kindcentrum Magenta werd namelijk vorig jaar bekroond met de publieksprijs van de Duurzaam Bouwen Awards 2020.

Licht en lucht
Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is gekozen voor een compact twee-laags gebouw. De ruimten op de begane grond en de verdieping worden ruimtelijk en visueel met elkaar verbonden door het centrale hart. Een grote vide zorgt voor licht en lucht in deze ontmoetingsruimte waar zowel ouders en kinderen als leerkrachten gebruik van kunnen maken. Via het centrale hart kan iedereen de school binnenkomen en doorlopen naar de kinderopvang of basisscholen De Zwaluw of De Welp. De lokalen krijgen door de grote raampartijen in de gevels veel daglicht binnen, wat zorgt voor een goede leeromgeving. Op de begane grond loopt binnen en buiten mooi in elkaar over door de kozijnen die doorlopen tot aan het maaiveld.

Duurzaam en energiezuinig
De school is bijzonder efficiënt en duurzaam ontworpen en gebouwd. Projectleider Frans van Heemst: ‘Er is gebruik gemaakt van duurzame en zoveel mogelijk ecologische materialen. Voorbeeld daarvan is de houten gevel en de toegepaste houtvezelisolatie dat door een bewerking geschikt is gemaakt als isolatie materiaal. Het gebouw is onderhoudsarm en NOM (Nul-op-de-Meter) gebouwd met lage jaarlijkse huisvestings- en geen energielasten. Meer dan 400 zonnepanelen zorgen voor de benodigde energiebehoefte. Het onderwijsgebouw voldoet aan Frisse scholen klasse A en heeft een EPC van -0,002, een GPR van 9,1 gemiddeld en een energielabel A++++. Ik ben er trots op dat ik als projectleider een bijdrage heb geleverd aan dit mooie kindcentrum!’

 

Fotografie: Lucas van der Wee