hero

Brandweerkazerne Papendrecht

In mei 2021 is het nieuwe gebouw van de brandweer Papendrecht aan de Willem Dreeslaan in gebruik genomen. Leidend bij dit ontwerp is dat de gebouwelementen demontabel en herbruikbaar zijn.

Een zwarte kijkdoos met een groot venster, zo is het nieuwe ontwerp te typeren. Achter een minimalistisch gedetailleerde glazen pui staan de brandweerauto’s vol in het zicht van de voorbijgangers. De nieuwe brandweerkazerne is in synergie met de recent opgeleverde gemeentewerf ontworpen. Middels interactieve sessies met de stakeholders is gezocht naar een samenhangend en elkaar versterkend beeld.

Het gebouw is adaptief; het is geschikt om de veranderingen in de tijd te doorstaan. Tevens blijft er na levensduur van het gebouw zo min mogelijk restafval achter. De gebouwonderdelen kunnen eenvoudig gedemonteerd worden. Bijvoorbeeld de constructie: de knopen tussen de liggers en kolommen zijn zodanig gedetailleerd dat ze losmaakbaar zijn. Ook de gevelelementen en de glazen puivulling zijn demontabel. In het interieur is gerecycled hout toegepast dat geoogst is uit andere projecten. Er zijn kanaalplaatvloeren toegepast met een VBI greenscore. Voor de fundering is Freement ‘circulair cement’ toegepast. Het gebouw is BENG en past daarmee binnen de duurzaamheidsambitie van de gemeente Papendrecht.

Binnen het gebouw is er naast de in het oog springende remise een fraaie instructie- en ontmoetingsruimte gemaakt met zicht naar buiten en naar de remise. Tevens heeft de jeugdbrandweer een eigen plek. Het kavel wordt omzoomd door groen en door fraai vormgegeven glooiingen in het landschap. Geen eentonige hekwerken, maar een mooie groenbeplanting ter bevordering van de biodiversiteit. Dit wordt gecompleteerd met een enorme poort in de kleur van de begroeiing van de groenwal. Bouwbedrijf B.M.N. de Klerk heeft de uitvoering verzorgd.

 

Fotografie: Lucas van der Wee