hero

Besix-huis Dordrecht

Het BESIX-huis is 1.800m2 groot en biedt ruimte voor circa 80 medewerkers. Het gebouw heeft een heldere én zichtbare constructie; de vakwerkliggers zijn de dragers van het ontwerp en het plan, ze visualiseren de civiele tak van BESIX. De imposante glazengevel trekt een parallel naar de complexe (hoog)bouw een tweede tak van sport waarin BESIX veelal opereert.

Stoer
Het gebouw heeft een stoere en in het beeld springende constructie en een enorm overstek bij de entree. Grote vakwerkliggers zijn de dragers van het ontwerp en verbeelden de civiele tak van Besix. Besix’ missie is excelleren in het creëren van duurzame oplossingen voor een betere wereld. De invulling en inrichting van het nieuwe kantoor ligt daarmee in lijn. Een vrij indeelbaar generiek kader - bestaande uit de vier vakwerkspanten met daartussen lege vloervelden - vormt de basis.

Projectleider Bert Bakker van Besix-NL over het ontwerp. “De identiteit van Besix komt er goed tot uiting. De heldere zichtbare constructie visualiseert de civiele tak van Besix, terwijl de glazen gevel verwijst naar de complexe hoogbouw, waar Besix veel in werkt. De imposante gevel met zijn grote luifel vormt een link naar de opvallende gebouwen die Besix bouwt.

Well-being
Het Besix-huis is heeft een oppervlakte van circa 1.800 m2 en biedt ruimte voor circa 80 medewerkers. Centraal in het ontwerp staat het welbevinden van de medewerkers en bezoekers. Een gebouw dat bijdraagt aan de gezondheid en beleving van de werknemers Well-being is een belangrijke drager van het concept. In het hart van het kantoor is er een open, transparant atrium met noord licht en levend groen op de wanden en in borders die van binnen naar buiten doorlopen. Alle functies ontmoeten elkaar daar in een lichte context rond een in het oog springende trappenpartij. De primaire functies bevinden zich op één etage op de eerste verdieping. Korte lijnen, samenwerking en ontmoeting worden hierdoor bevorderd. Het kantoor stimuleert flexibel werken met een diversiteit aan werkplekken: groot- of kleinschalig, staand of zittend, gericht op concentratie of juist ontmoeting. Het ontwerp is ontworpen in co-creatie met Sprank Interieurprojecten.

Directeur Jeroen Philtjens Besix-NL; "We zijn heel fier op de ruimte en het licht."

Smart-building
Het Besix-huis is gasloos en kent veel energiebesparende en -opwekkende maatregelen. Daarnaast is het een echt smart gebouw. Daarvoor meten sensoren constant het licht, de lucht en de temperatuur en de aanwezigheid van mensen. Achter de schermen gebeurt er nog veel meer. Zonnepanelen, warmtepompen en energieopslag worden slim aangestuurd door de sensordata te koppelen aan de weersvoorspelling en aan vraag en aanbod op het elektriciteitsnet. Het gebouw weet zelf wanneer er energie wordt gebruikt, hoeveel energie er wordt gebruikt en kan daar op anticiperen. Ook beheer en onderhoud zijn gekoppeld aan het smart systeem.

 

Opdrachtgever

BESIX Nederland

Oplevering

2019

Oppervlakte

1.800 m2