hero

Woning Oud-Beijerland

Een bestaande woning in Oud-Beijerland is verbouwd en uitgebreid met een aantal abstract vormgegeven elementen. Een unieke locatie langs het Spui vroeg om een bijzondere ingreep.

Aan de rand van Oud-Beijerland, gelegen aan de rivier het Spui, staat een ensemble van acht identieke vrijstaande woningen uit de jaren ‘90. De woningen kijken uit over de rivier met daarachter het schitterende complex van het drinkwaterbedrijf De Beerenplaat, een architectonisch hoogstandje van architect Wim Quist.

RoosRos is gevraagd om de hoekwoning op een eigentijdse wijze te moderniseren (o.a. isolatie en klimaatinstallatie)en uit te breiden met een slaapkamer en atelierruimte. Het project is gerealiseerd door Kees Ros Bouw.

Architect Chi-Hang Chim: “Door een ogenschijnlijke eenvoudige toevoeging van twee strakke doosachtige volumes aan de woning ontstaat er een nieuwe spannende compositie tussen het bestaande hoofdvolume en de twee nieuwe volumes. Aan de waterzijde steekt het volume op een eigenwijze manier uit de voorgevel. Als een verrekijker lonkt het naar de Beerenplaat. Vanuit deze ruimte hebben de bewoners een fenomenaal uitzicht over het Spui en de fraaie architectuur van Quist.” 

De woning wint aan extra ruimtelijke kwaliteit in de woonbeleving door de toevoeging van een nieuwe vide. Door de eenvoud in detaillering en compositie toont de woning zich ‘ook na de renovatie’ als een vanzelfsprekendheid.

Fotografie: Luc Buthker