hero

Twee woningen Stougjesdijk Oud-Beijerland

Bij RoosRos geloven wij in toekomstgericht ontwerpen, maar altijd met oog voor het verleden. Wij zijn dan ook trots op de twee particuliere woningen die wij aan de Stougjesdijk in Oud-Beijerland gerealiseerd hebben. Door een hedendaagse, respectvolle interpretatie van het verleden te ontwikkelen hebben wij een gemeentelijk monument voor vele toekomstige generaties weten te behouden. Dit met respect voor – en zelfs een upgrade van – het agrarische aangezicht ervan.

Projectarchitect Henri Zwerus: “Centraal op het perceel aan de Stougjesdijk stond een woonhuis met aangrenzend een grote schuur, waar omheen voor de vroegere bedrijfsvoering een wildgroei aan loodsen en gebouwen was ontstaan. Het woonhuis en de schuur waren een gemeentelijk monument en ook de prachtige grote bomen hadden een monumentaal karakter. Maar de tand des tijds had alle gebouwen goed te pakken gehad en het geheel was op onderdelen in verval geraakt. We hadden dus eigenlijk een juweeltje van een monument, maar in matige staat en met veel rommel er omheen.”

Voortschrijdend inzicht
Eerst hebben Zwerus en zijn team onderzocht of het woongebouw gerenoveerd kon worden en de schuur in ere te herstellen zou zijn. Het woonhuis was te redden, maar de schuur bleek te ver heen. Daarom werd besloten de schuur te slopen en deze, optisch volledig in de oorspronkelijke bouwstijl, deels met woonfunctie te herbouwen. Gaandeweg ontstond het idee om alle overbodige loodsen en bijgebouwen – de rommel – te slopen en een enkele woonschuur daarvoor terug te bouwen. Zo ontstonden er twee schuurvolumes op één boerenerf.

Onzichtbaar gesplitst
Vervolgens is het erf in twee eigendomsdelen gesplitst en is de schuur aan het woonhuis – van buiten volledig onzichtbaar – in twee gelijke delen gesplitst. De ene helft is intern bij het monumentale woonhuis getrokken, de andere helft wordt gebruikt door de bewoners van de losstaande nieuwbouw schuurwoning. De bewoners van beide woningen delen het erf. Zo zijn twee moderne, toekomstbestendige en duurzame woningen ontstaan waar twee gezinnen royaal en landelijk kunnen wonen.

Naadloze symbiose
Zwerus is blij met het eindresultaat. Hij vertelt: “Het geheel ziet er nu uit als een agrarisch ensemble met twee schuren. Het hele perceel heeft een enorme upgrade gekregen, maar met respect voor de bouwkundige en agrarische kwaliteiten. Het verhaal van vroeger en het verhaal van nu lopen er naadloos in elkaar over.”

Opdrachtgever

Particulier