hero

Boazkerk Sliedrecht

De Boazkerk in Sliedrecht is uniek door de combinatie met de naastgelegen school De Akker. Diverse ruimtes worden gezamenlijk gebruikt. 

Kerk en school
Het gebouw is een combinatie van een kerk en een school (SBO De Akker en dependance Calvijnschool). Door deze combinatie zijn er in het complex diverse schaalvoordelen waarbij verschillende ruimten, installaties, lift, etc. gezamenlijk gebruikt worden.

De architectuur bestaat uit een groot gebaar waarbij de scholen en de kerk in een doorgaand bakstenen volume zijn ondergebracht. De school krijgt extra expressie d.m.v. in breedte verlopende vensters en diverse vrolijke kleuren in de gevel. Bij de kerkzaal geven hoge verticale raampartijen het gebouw een rijzig en kerkwaardig karakter. Het bakstenen gebouw heeft bij de toren (betonnen schijf van 26 meter hoog) en de entrees lichtgrijze accenten van prefab beton danwel keramische tegels.

Centrale as
De organisatie van de kerk wordt gedragen door een centrale as die is gericht op het Woord (kansel en liturgisch centrum). Deze staan centraal! De 560 zitplaatsen zijn in waaiervorm georganiseerd rondom de kansel. In 2019 is het kerkgebouw uitgebreid met een galerij en een aantal zalen. De capaciteit is vergroot naar totaal circa 860 zitplaatsen.

Het interieur is licht en sober met witte wanden, een white-wash houten kapconstructie, essenhouten meubels en een grijze vloer. Door indirecte lichtinval ontstaat een prachtige beleving van licht die het gebouw samen met de warme kleurstelling een sereen karakter geeft.

Fotografie: J.P. Sinke, Krabbendijke