hero

Seed Quality Center De Lier

Het SQC bestaat uit een laboratoriumgebouw, een hal met klimaatcellen en een kas. Het complex biedt faciliteiten voor nieuwe test- en onderzoekstechnieken op het gebied van zaadkwaliteit. De realisatie van het SQC maakt deel uit van een groter masterplan op deze locatie. Daarin is de groeibehoefte van Rijk Zwaan op een toekomstgerichte wijze vormgegeven. 

Architect Simon Hanemaaijer vertelt: “Rijk Zwaan stelt zich tot doel een duurzame werkomgeving voor haar medewerkers te creëren. Dat wisten wij te vertalen naar een toekomstgericht en duurzaam gebouw. Bouwkundig en installatietechnisch is het gebouw doelmatig, generiek, aanpasbaar en relatief eenvoudig uitbreidbaar. In architectuur zoekt het expliciet de verbinding met de groene leefomgeving én het werk van Rijk Zwaan.”

“Het SQC is, na het hoofdkantoor in De Lier en de uitbreiding van locatie in Fijnaart, het  derde grote project voor en met Rijk Zwaan. Die goede samenwerking en langdurige relatie, geeft op de lange termijn de mogelijkheid om samen continu te blijven innoveren, waardoor duurzamere gebouwen ontstaan.”

Circulaire gevel
Simon: “Een duurzame werkomgeving is ook circulair. Circulariteit en het durven innoveren is bij het SQC concreet én visueel geworden door te kiezen voor een innovatieve gevel. De eerste plannen, een biobased gevel vervaardigd uit reststromen van aubergine planten, bleek om reden van productie helaas niet haalbaar. Het alternatief met biologisch gemodificeerd hout bleek uitermate geschikt en creëert bovendien gedurende de dag een geweldig lichtspel. Circulariteit moet ook gewoon mooi zijn.”

Geveltechniek
Jan-Willem de Jong, projectcoördinator, technisch ontwerper: “Het was een uitdaging om de hoge eisen voor luchtdichtheid van laboratoria te combineren met de eigenschappen van de gevel zoals: eenvoudige montage, onderhoudsvrij, natuurlijke materialen en diepe overstekken; die functioneren als passieve zonwering. We zijn afgestapt van het traditionele gevelbouw-systeem, dat veel handelingen met zich meebrengt. In goede samenwerking ontstond dit prefab -gevelprincipe. De gevel bestaat uit vliesgevelstroken, waartussen luchtdichte sandwichpanelen zijn gemonteerd. Aan de panelen is een lichtgewicht frame bevestigd, daarop is de afwerking van biologisch gemodificeerd hout aangebracht. De gevelconstructie werd al in het voortraject met diverse leveranciers integraal geëngineerd in BIM.”

Met oog op een gezonde toekomst
‘Sharing an healty future’ is het motto van Rijk Zwaan. Tijdens de feestelijke opening vertelt Simon dus het verhaal van College Hall in Oxford. “Een imposant gebouw uit 1379, onder andere bekend van Harry Potters films, dat een indrukwekkend houten dakconstructie en gewelfd houten plafond heeft. In 20e eeuw bleek dat het hout, aangetast door kevers, aan vervanging toe was. Mogelijk wisten de boswachters van het College of ze ergens nieuw hout hadden liggen? “Well, sirs, we was wonderin’ when you’d be askin”, was het antwoord. Al eeuwen werd doorgegeven dat een aantal grote bomen op het terrein niet mochten worden gekapt: die waren voor de College Hall. De honderden jaren oude eiken zijn nu en voor de komende vijfhonderd jaar het nieuwe plafond. Over circulariteit gesproken.

Opdrachtgever

Rijk Zwaan Zaadteelt en Zaadhandel B.V.

Oplevering

september 2017

Oppervlakte

4.500 m2

https://www.devriesverburg.nl/

De Vries en Verburg

https://www.nieman.nl/2018/11/duurzaam-seed-quality-center/

Nieman Ingenieurs