hero

Gummarus

Geen klaslokalen, maar een open leeromgeving voor zelfstandig ontdekken en onderzoekend onderwijs. De Gummarusschool in Steenbergen geeft vernieuwend onderwijs in een prachtig biobased gebouw. RoosRos ontwierp het kleinschalige, warme en natuurlijke schoolgebouw, waar kinderen van 0 tot 13 jaar de hele dag kunnen leren en spelen. De uitbreiding van de Gummarus past in de ambitie van opdrachtgever Lowys Porquinstichting (LPS) om bestaande scholen te verduurzamen en aan te passen aan het toekomstige onderwijs.

Open leeromgeving
Het nieuwe onderkomen is een inspirerende en vooral ook stimulerende leeromgeving waar kinderen zich goed kunnen ontwikkelen. Een open school met instructieruimtes, leerpleinen en (besloten) plekken om te spelen, te lezen en te onderzoeken. Duidelijk afgebakende zones voor ontmoeting en interactie of juist voor stilte en concentratie.

Hout als basis
Architecten Mark Boschman en Nikki de Boer ontwierpen het gebouw. Nikki: “Het uitgangspunt voor basisschool Gummarus was om voornamelijk met biobased materiaal te bouwen. Zo heeft de uitbreiding niet alleen een houten uitstraling als het gaat over de gevelbekleding, maar is ook de hele constructie gemaakt van hout en is er gebruik gemaakt van houtvezelisolatie. De wens van de school was dat kinderen gestimuleerd en geïnspireerd worden, zowel in het onderwijs als met het gebouw, om later duurzaamheid en circulariteit als vanzelfsprekend te ervaren. Daarom zijn bijvoorbeeld ook de houten balken van de dakconstructie in het hele gebouw nog in het zicht en zijn er hergebruikte trottoirtegels toegepast in de plint. Ook het schoolplein is groen ingericht, wat kinderen de ruimte geeft om te bewegen en te spelen in een uitdagende en natuurlijke omgeving. Inspirerend en educatief!”

Energieneutraal
In het interieur is het hout aangevuld met subtiele accenten in lichte kleurtinten, zodat de school een oase van rust uitstraalt. Het gasloze gebouw heeft een decentrale ventilatie met naverwarming en een CO2-regeling per ruimte. Het zorgt er voor dat het gebouw energieneutraal is. Daarnaast voldoet het gebouw aan Frisse Scholen klasse B.

 

Fotografie: Luc Buthker