hero

De Biezenhof

Een gebouw moet niet alleen gezond zijn voor de gebruikers, maar ook energiezuinig én het milieu minimaal belasten. Bij de renovatie van basisschool De Biezenhof hebben Mark Boschman en Nikki de Boer in hoge mate ingezet op circulaire en biobased bouwmaterialen. De renovatie van de bestaande school was door LIAG architecten ontworpen. In samenwerking met Breda Bouw zette RoosRos de semi-permanent lokalen om naar een permanente uitbreiding.

Elkaar versterken
Er is een houtconstructie toegepast, met houtsekeletbouw, hernieuwbare materialen en hergebruik van bestaande bouwmaterialen. Boschman: “Maar het gaat verder dan dat. We proberen die gezonde principes ook te vertalen naar het onderwijs. Zo hebben we met half overdekte leertuinen bijvoorbeeld de mogelijkheid gecreëerd voor buitenonderwijs en plaatsten we regentonnen voor hemelwaterhergebruik. Het onderwijs volgt de duurzaamheidsambitie en andersom: architectuur en onderwijsambitie versterken elkaar.”

Een natuurlijke gevel
Aan de houten constructie, gevel en kozijnen is geen materiaal toegevoegd. Het hout is wel onderhoudsarm gemaakt, maar zonder chemische stoffen. Ook het isolatiemateriaal is op basis van houtvezels. Dit betekent dat we de constructie damp-open bouwen, zodat er geen vocht in de constructie kan komen. De Boer: “Op die manier ontstaat een volledig natuurlijke gevel, met een natuurlijke regulering van warmte en vocht. Je hoeft geen kunststof toe te passen. De gevel ademt uit zichzelf.”

Het uitgangspunt voor Basisschool De Biezenhof is om voornamelijk met biobased materiaal te bouwen. De Boer: “Bij de weinige onderdelen waar dit niet mogelijk is, bouwen we nog steeds circulair, maar dan met gerecycled materiaal. Zo passen we ook hier hergebruikte trottoirtegels toe in de plint”

Een gezonde afwerking
Zelfs in de afwerking van het gebouw is gebruik gemaakt van natuurproducten. Zo is de verf biobased en bestaat de vloer uit gietbaar marmoleum op basis van lijnzaadolie. Mark Boschman: “Wij durven zo ver te gaan om te stellen dat we alleen producten gebruiken waarin geen formaldehyde zit. Op deze manier is er geen enkele uitstoot van chemische stoffen.”

 

Fotografie: Luc Buthker