hero

Brandweer Klaaswaal

Passend bij de unieke locatie aan het historische dijklint is de nieuwe brandweerkazerne van Klaaswaal vormgegeven als een eigentijdse boerenschuur uitgevoerd in zwarte, houten delen.

De nieuwe kazerne staat in het plangebied rondom de Hoeckenisse. De richting van de daken en de schuine positionering van de voorgevel zorgen voor een respectvolle aansluiting op het markante gebouw. De kazerne en de historische Hoeckenisse vormen een ensemble bij het binnenrijden van het dorp dat de entree van Klaaswaal markeert.

Gebrand hout
De gevel van de nieuwe kazerne is bekleed met verticaal geplaatste houten delen. Die refereren aan de zwarte gepotdekselde boerenschuren in de omgeving. De zwarte look van het hout is op een bijzondere manier verkregen: door ze met vuur te bewerken. De speciale Shou Sugi Ban brandtechniek is geïnspireerd op eeuwenoude Japanse tradities. Daarbij wordt naaldhout aan één zijde gebrand door drie planken tot een schoorsteen samen te binden en onderin een vuurtje te stoken. De koollaag beschermt het hout tegen weersinvloeden en heeft een brandvertragende werking. Deze oeroude techniek wordt in de moderne architectuur steeds vaker gebruikt.

Als de brandweer
Snelheid was een leidend thema in het ontwerp van de kazerne. De plattegronden, de situering en het omliggend terrein zijn ingericht van uit de gedachte: iedere seconde telt.  De voorzijde van het gebouw is een grote transparante opening. Achter helder glazen deuren staan de brandweerwagens gestald. Op de begane grond bevinden zich de remise en de uitrukfaciliteiten. Op de verdieping zijn de vergader- en kantinefaciliteiten.

Opschaalbaar
Het ontwerp van de brandweerkazerne heeft geresulteerd in een uniform basisgebouw dat ‘schaalbaar en herhaalbaar’ is. We hebben ‘de basis’ van het ontwerp opnieuw gebruikt voor een brandweerkazerne in Renswoude die recent is aanbesteed en medio 2020 in uitvoering gaat. We hebben het concept nog wat doorontwikkeld en afgestemd op de lokale context en (welstands)eisen.

Daarbij ontdekten we de kracht van ‘schaalbaar en herhaalbaar’: Een bewezen concept omarmen en vervolgens steeds weer verbeteren. Daardoor gaat de kwalitatieve ondergrens van een project steeds verder omhoog, neemt de kwaliteit van de kazernes toe en kunnen de advies- en exploitatiekosten omlaag.

Oplevering

mei 2019

Hennie Dankers

Hennie Dankers

Sander Ros
Directeur

Sander Ros

http://www.bogaerds-architecten.nl/

Bogaerds Architecten