hero

Result Lab Zevenbergen: gezond en toekomstgericht

Nieuws/25 April 2023

In Zevenbergen is de nieuwbouw van het Result Laboratorium gerealiseerd. Een gezond, toekomstgericht èn mooi gebouw!

Het Result Laboratorium is een gedeeld klinisch chemisch en hematologisch laboratorium van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem, het Amphia Ziekenhuis in Breda en het RLM Laboratorium in Gorinchem. Deze instellingen kregen behoefte aan een groot centraal laboratorium met een kantoor. Het gebouw - gerealiseerd door Burgland Real Estate - is gerealiseerd in de driehoek van Dordrecht, Breda en Gorinchem. Namens RoosRos Architecten waren Austin Schulte Fischedick en Henk de Gelder verantwoordelijk voor het ontwerp. Jeroen Maliepaard verzorgde de technische uitwerking en de programmatische indeling kwam tot stand in co-creatie met KuiperCompagnons uit Rotterdam. “Het resultaat is een gezond, toekomstgericht en ook gewoon heel mooi laboratoriumgebouw.”

Complexe puzzel
Om tot het onlangs opgeleverde gebouw te komen, moesten de architecten een stevige noot kraken. Het gebouw heeft verschillende laboratoria, kantoren, een bloedpriklocatie, vergaderruimtes en een gemeenschappelijk restaurant/kantine, naast een groot magazijn en een parkeergarage. Architect Austin Schulte Fischedick vertelt: “Het waren nogal wat functies die we moesten samenbrengen in een logisch en begrijpelijk gebouw. Met name de laboratoria en het bloedprikcentrum brachten flink wat eisen mee op het gebied van inkomende en uitgaande logistieke stromen, veiligheid en gecontroleerde toegankelijkheid. Daarnaast eiste opdrachtgever Burgland dat het gebouw de flexibiliteit zou hebben om in de toekomst, wellicht met nieuwe huurders, aan veranderende eisen en gebruik te kunnen voldoen. Tenslotte moesten op de relatief kleine kavel voldoende parkeerplaatsen gerealiseerd worden voor medewerkers en bezoekers. Dat leverde dus een behoorlijk complexe puzzel op.”

Langgerekt, open gebouw
Het uiteindelijke ontwerp van RoosRos loste niet alleen deze inhoudelijke uitdagingen op, maar maakt bovendien de klinische activiteiten binnen het gebouw zichtbaar voor de buitenwereld. Henk de Gelder licht toe: “We ontwierpen Result Laboratorium als drie bouwlagen in een langgerekt volume, boven een grote parkeervoorziening in de kelder. Een brede tribunetrap verbindt de begane grond met de eerste verdieping en vormt zo een mooie plek voor lezingen en bijeenkomsten. De bovenliggende verdiepingen bieden plaats aan flexibele kantoor- en laboratoriumruimtes. Het hele gebouw rust op twee kernen met trappen, een lift en een grid van kolommen. Om het gebouw toekomstbestendig te maken heeft het gebouw hoge verdiepingsvloeren die bovendien vrij in te delen zijn, zodat er flexibiliteit is in gebruik omdat de indeling eenvoudig kan worden aangepast.”

Kijk op wat er binnen gebeurt
Jeroen Maliepaard: “Door de noordgevel volledig in hightech glas uit te voeren, ontstond een soort etalagefunctie. Die maakt de track, het volledig geautomatiseerde transport- en analysesysteem voor de bloedbuisjes van buiten zichtbaar en geeft bezoekers en passanten zo een inkijkje in de klinische wereld die normaal verscholen blijft. Om het gebouw naadloos in te passen in de bestaande beboste omgeving, kregen de overige gevels een houtachtige uitstraling met behoud van daglichtopeningen. Door de ribbelstructuur in de gevels ontstaat een natuurlijk spel van licht en schaduw.”

Natuurlijke inpassing
Het vraagstuk van de benodigde parkeerplaatsen losten De Gelder en Schulte Fischedick op door een half verdiepte parkeergarage onder het gebouw te realiseren. Deze parkeergarage ligt achter een betonnen plint. Door deze plint te laten doorlopen in een bestaand dijklichaam, is het gebouw op een heel natuurlijke manier ingepast in het bestaande landschap.

WELL Building GOLD
In de ontwerpen van RoosRos staat gezondheid centraal. Het nieuwe Result Laboratorium heeft door de volledig glazen noordgevel veel natuurlijke lichtinval, aangevuld door lichtinval van boven in het atrium. Het gebouw heeft een prettige akoestiek en zowel in als rond het gebouw komt veel levend groen. Vanuit de laboratoria en kantoren is er uitzicht op de groene omgeving en door de transparante begane grond een kleiner volume te geven dan de massa erboven, doet het gebouw recht aan de menselijke maat. Schulte Fischedick: “Niet voor niets is dit gebouw op weg om een WELL Building GOLD certificering te krijgen, een certificering die met name kijkt naar hoe goed en gezond een gebouw is voor zijn gebruikers. Bij RoosRos zijn wij niet alleen trots op de schoonheid van het gebouw zelf, maar ook op deze mooie beloning voor onze mensgerichte inspanningen.”

Fotograaf: Lucas van der Wee