hero

Restauratie Fort Buitensluis

Nieuws/17 October 2022

Het Fort Buitensluis uit Numansdorp krijgt een nieuwe toekomst. Het monumentale pand wordt grondig gerestaureerd en met een spannende ingreep wordt een modern architectonisch element toegevoegd.

Koninklijke Woudenberg is dit kwartaal begonnen met het waterdicht maken van het dak en een grondige restauratie van de gevels. Nog dit jaar moet dit werk opgeleverd worden. Het gebouw is dan weer in uitstekende bouwkundige staat. Het gevelmetselwerk wordt gerestaureerd; kapotte stenen worden vervangen en voeg- en stucwerk wordt hersteld. Daarnaast worden ook de ramen en luiken aangepakt. Dit alles met behoud van het authentiek karakter. Het dak wordt waterdicht gemaakt door een waterkerende laag toe te voegen op de vrij gegraven gemetselde gewelven. Daarna zal het dak weer voorzien worden van de kenmerkende grondlaag en daarbovenop een dakterras.

 

Bewaard geheim

Lang was Fort Buitensluis onbekend voor het publiek. Inmiddels heeft deze unieke locatie aan het Hollandsch Diep meer en meer bekendheid gekregen. En er lonkt een prachtige toekomst voor het fort: “Genieten van de natuur, de geschiedenis ontdekken, lekker eten, vergaderen, trouwen, overnachten in een lodge… Dat is een greep uit de activiteiten waarvoor je in de toekomst terecht kunt bij Fort Buitensluis. Aan de achterzijde van het fort wordt een stuk aangebouwd in de wal naast het hoofdgebouw. Hierin komen modern sanitair, keuken, opslag en installatieruimten. Om de aanbouw en de bestaande bouw met elkaar te verbinden worden een aantal doorbraken gemaakt.”

 

Doorbraak

Jack de Leeuw, voorzitter van de Stichting Fort Buitensluis: “De belangrijkste doorbraak is een fysieke voortzetting van de hoofdas van het gebouw dwars door de dikke buitenwand en de grondwal heen. Niet alleen zorgt deze doorbraak voor meer daglicht in het pand. Ook wordt hiermee de massieve maatvoering zichtbaar die vroeger nodig was om de soldaten te beschermen tegen inslagen. Er ontstaat een nieuwe route, die de bezoeker van de entree van het hoofdgebouw langs de hoofdas door het gebouw, de buitenmuur en grondwal, over het terrein, naar het water voert. Het verschil tussen historische elementen en moderne aanpassingen zullen goed zichtbaar zijn voor de bezoeker.

Aan de zuidzijde van het fort zal alles in oorspronkelijke staat worden gebracht zodat het verhaal van de verdediging met kanonopstellingen, de kruitmagazijnen en de munitie nissen goed te herkennen zijn. Straks kun je ervaren hoe dik de wanden zijn, hoe massief de grondwal was, hoe de buitenwand eruitziet na 140 jaar bedekt te zijn en via de looproute eindigen bij het geweldige uitzicht over het Hollands Diep, richting Willemstad.”

 

Icoon

RoosRos is als architect niet alleen verantwoordelijk voor de restauratieplannen maar ook voor de nieuwe ingrepen in het fort. Daarnaast denken wij al sinds 2008 mee met de Provincie Zuid-Holland, de gemeente Hoeksche Waard en Stichting Fort Buitensluis over een vitale toekomst voor het fort. Bruisend en sprankelend icoon langs het Hollandsch Diep. Directeur en projectleider Jaap Orgers: “Ik vind het prachtig om leiding te geven aan het ontwerp- en uitvoeringsteam dat met elkaar een nieuw hoofdstuk toevoegt aan het rijke verhaal van het fort”.