hero

Open venster in Puttershoek

Nieuws/22 September 2021

Van ‘gesloten’ en introvert naar ‘open’ en extravert. Het onderwijsgebouw de Fontein is grondig aangepast en gerenoveerd. De uitbreiding van het gebouw wordt gekenmerkt door veel daglicht, transparantie en een fraaie radiale houten constructie op houten kolommen. Een echte 2.0 versie van deze school in Puttershoek.

Van gesloten en introvert
Eind augustus is basisschool De Fontein in Puttershoek heropend. Het project is een uitbreiding van een bestaande basisschool die in 1998 is ontworpen door Mart Ros. Het oorspronkelijke gebouw - de Petrus Datheenschool -  had een gesloten en introvert karakter. In het midden van het gebouw was een prachtige open patio geprojecteerd; de buitengevels daarentegen waren door het robuuste metselwerk met relatief kleine gevelopeningen vrij gesloten.

Naar open en transparant
De missie van RoosRos bij deze uitbreiding was het gesloten karakter van het gebouw open te breken. Een nieuwe uitstraling, een open venster. Dit is bereikt door een volledig glazen uitbreiding te ontwerpen die als een erker aan het gebouw is toegevoegd. De uitbreiding draagt door het vele daglicht, de transparantie, de openheid en de verbinding tussen binnen en buiten bij aan de gezondheid en het welbevinden van de leerlingen. Om de transparantie en de verbinding tussen binnen en buiten te versterken is ervoor gekozen om de gevels volledig van glas te maken. De constructie is gemaakt van hout, een duurzaam materiaal dat bijdraagt aan een fijn binnenklimaat.

Lijnenspel
RoosRos heeft met veel passie en plezier, in co-creatie met de gebruikers, nagedacht over de uitbreiding van de school. Maurien Plug, was als technisch ontwerper bij RoosRos betrokken bij dit project. Maurien: “Het was een enorme uitdaging om aan de bestaande constructie een logisch vormgegeven uitbreiding toe te voegen. Het was erg gaaf om de radiaal geplaatste houten spanten zo vorm te geven dat lijnen van binnen naar buiten mooi doorlopen en om ervoor te zorgen dat de plafondhoogtes goed op elkaar aansluiten. Dankzij ons bouwinformatiemodel BIM waren we in staat om knelpunten van te voren te zien en op te lossen.” Jaap Orgers was namens RoosRos projectleider van het project. Zijn missie was om binnen de kaders van tijd en geld een zo hoog mogelijke kwaliteit te bereiken. “Dit hebben we bereikt door intensief te overleggen met de bouwteampartners en heel regelmatig met elkaar op de bouw na te denken over de verschillende hoeken die je tegenkomt bij een dergelijke renovatie”.

Samen kom je verder
Yge Paans was als bestuurslid van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs op Reformatorisch Grondslag in de Hoeksche Waard betrokken bij dit project. Volgens hem heeft het gebouw een heel nieuw karakter gekregen na de verbouw- en uitbreiding: “Door de frisse kleuren op de muren en vloeren heeft de school een eigentijds karakter gekregen. Het was onze wens dat het gebouw na de uitbreiding als nieuw zou voelen. Deze wens is voor 100 procent gehonoreerd. Het eindresultaat is in co-creatie ontstaan. In het hele proces hebben we het positief kritisch meedenken van RoosRos als buitengewoon helpend ervaren. Hierbij geldt; alleen ga je sneller, samen kom je verder!”

 

Fotografie: Lucas van der Wee