hero

”Open en toegankelijk, ontworpen in co-creatie”

Verhalen/06 May 2021

De Dorpskerk in Maasdijk uit 1953 is een voorbeeld van Wederopbouwarchitectuur en heeft een zuivere pentagonale (vijfzijdige) plattegrond. Samen met een compacte bouwcommissie ontwierp RoosRos Architecten,  passend bij de stijl van het kerkgebouw, een eigentijdse uitbreiding van de kerk. "We hadden ook het gevoel dat we écht samen gingen ontwerpen en dat er vanuit deze co-creatie een mooi resultaat zou ontstaan. En dat is ook gebeurd!”. 

Gemeenteleden Peter van den Berg en Wim Pontier zijn samen met de andere leden van de bouwcommissie vanaf het begin actief betrokken geweest bij het project. 

“Het bijzondere aan deze bouwcommissie is dat ze niet zeggen ‘architect regel het maar’, maar zelf ook actief meedenken.”
- Projectarchitect Simon Hanemaaijer -

Op welke manier zijn jullie betrokken bij het project Kerk Maasdijk? Kunnen jullie je even kort voorstellen?
Peter: “Voor dit project werden er mensen gezocht om als bouwteam het project te begeleiden. Vanuit mijn bouwkundige achtergrond ben ik betrokken geraakt bij het project. Tevens ben ik betrokken bij de kerk als lid van de gemeente.”

Wim: “Vanuit mijn rol als voorzitter van het college kerkrentmeesters, ben ik zakelijk verantwoordelijk voor de kerk. Daarnaast ben ik al 30 jaar bestuurlijk actief in de kerk en heb ik veel ervaring met het begeleiden van projecten.  Een andere reden waarom ik in het bouwteam ben gekomen is omdat ik het ontzettend leuk vind om met een architect samen te werken. Dit omdat mijn vader ook architect was.”

Waar ligt het begin van het plan tot uitbreiding van het kerkgebouw?
“Het begin van dit project ligt eigenlijk op 1 januari 2012, de dag dat de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk gefuseerd zijn. In het fusiebesluit stond al beschreven dat we een keuze moesten gaan maken voor een van de twee kerkgebouwen. Dat keuzeproces is in 2013 gestart en was niet gemakkelijk. Uiteindelijk is in april 2017 het besluit genomen om met Het Kruispunt verder te gaan en dit gebouw uit te breiden. Als Protestantse Gemeente Maasdijk wilden wij een gebouw met een nieuwe uitstraling, een gebouw waar iedereen zich weer thuis zou voelen. Het moest een gezamenlijk project worden en dat was een belangrijke drijfveer van de bouwcommissie. Een thuis creëren voor beide gemeentes waarbij iedereen zal zeggen: ‘Dit is onze nieuwe Dorpskerk.” 

Waarom is er uiteindelijk gekozen voor RoosRos Architecten?
Wim: “De belangrijkste redenen die we hadden om met RoosRos in zee te gaan waren het aandachtig uitgewerkte ontwerp, het plan om de basis voor een groot deel her te gebruiken, het praktische meedenken met elkaar en het meedenken in de kosten en onderhoud. Tevens is er goed gekeken naar het oorspronkelijke ontwerp van de kerk. Zo blijft de kerkzaal in de huidige opstelling, waardoor er weinig extra verbouwingskosten zijn.

Peter: “Ja, met name de symmetrie en het hergebruik waren belangrijke redenen om samen te werken met RoosRos Architecten."

Hoe hebben jullie het proces ervaren van schets tot realisatie?
Peter: “Ontzettend goed. We werden als bouwcommissie continu meegenomen in het proces. Bij iedere stap die genomen werd, dachten wij actief mee met RoosRos. Met elkaar hebben we steeds gekeken hoe we zaken met dezelfde kwaliteit, binnen budget, kunnen halen. Het resultaat van de co-creatie: een open, toegankelijk en verwelkomend gebouw”

Wim: “Ook voelden we ons in het gehele proces geleid door Gods Geest en dat hebben we ook tijdens het project bevestigd gekregen in alle dingen die steeds op zijn plek vielen.”

Hoe hebben jullie de samenwerking met RoosRos ervaren?
“Buitengewoon goed, vanaf het begin. We hebben de samenwerking altijd als constructief en positief ervaren.”

Peter: “In het hele proces heeft RoosRos de keuzes bij ons neergelegd om zo echt samen te ontwerpen en samen te kijken naar de mogelijkheden. Het werd ook echt óns ontwerp. Hierdoor ontstond er een goede klik met elkaar, als bouwcommissie en architect, maar ook als mensen. En dat zie je terug in het resultaat. Ook zit er voor het ontwerp van dit kerkgebouw echt een meerwaarde aan dat RoosRos een christelijke achtergrond heeft. Een manier van denken en van leven vanuit de kerkelijke achtergrond,  maar ook het begrijpen van het doel van een kerkgebouw”

Hebben jullie een  favoriete of bijzondere ruimte in het gebouw?
Peter: “De centrale hal, in alle opzichten eigenlijk, is mijn favoriete ruimte. Ik weet nog dat Simon het symbolische hart tekende in de hal, een plek van samenkomst. En dat is het wat mij betreft nog steeds. Een centrale, prettige ruimte met veel daglicht en een fijne schaal. Het klopt gewoon.”

Wim: “Het is echt een hele fijne ruimte. Het geluid is uitstekend en onder andere door de glazen vouwdeuren en de hergebruikte vouwwand kunnen we heel flexibel de ruimte groter maken.”

Binnenkort volgt er een mooi bericht over het ontwerp van Kerk Maasdijk.

 

“Achter de schermen” is een maandelijkse rubriek met een persoonlijke kennismaking met mensen, door mensen, voor mensen. Daar doen we het voor!