hero

Herontwikkeling transformatorstation 50kV Dordrecht

Nieuws/21 April 2021

Langs de oever van het Wantij in Dordrecht staat voormalig transformatorstation 50 kV. Dit monumentale gebouw, ontworpen door de bekende utiliteitsbouwkundige George Hamerpagt, wordt herontwikkeld tot stedelijk wooncomplex met 38 appartementen. RoosRos-architecten Sander Ros en Austin Schulte Fischedick tekenden het schetsontwerp.

Hamerpagt (1899-1965) ontwierp verschillende van dit soort schakelstations. Nadat RoosRos eerder al het ontwerp voor een zorgcentrum verzorgde voor het verderop gelegen 13 kV, mocht het nu ook de renovatie en ontwikkeling van het grotere 50 kV voor zijn rekening nemen. Projectarchitect Schulte Fischedick vertelt: “Vanuit onze visie RR2025 vinden wij het belangrijk om bestaande bouwwerken en materialen zoveel mogelijk te hergebruiken. De herontwikkeling van zo’n bijzonder gebouw tot woningen is een project dat wij dan ook graag aanpakken, uiteraard met respect voor het monumentale karakter van het gebouw en oorspronkelijke ontwerp van de architect.”

Uniek monument
Hoewel Hamerpagt meerdere van dergelijke transformatorstations ontwierp, is 50 kV uniek binnen die reeks. Het bouwwerk is monumentaal en heel symmetrisch in zijn opbouw. Schulte Fischedick: “Achtendertig moderne appartementen realiseren in zo’n dwingend, monumentaal gebouw is geen sinecure. De voorgestelde ingreep die dit mogelijk moet maken, is dat wij een deel van de transformatorhal openbreken en er een grote patio van maken. Die wordt het hart van het gebouw, waarvandaan alle woningen ontsloten en van daglicht voorzien worden. De schitterende lichtopstand wordt in volle glorie hersteld en zichtbaar gemaakt, met daaronder een nieuwe hal waarop vier woningen ontsloten worden. Aan de Wantij-zijde is het de bedoeling om een stuk  aan te bouwen ten behoeve van daglicht en buitenruimten, gericht op het water.”

Modern saluut naar vroeger
Het ontwerpteam heeft, in overleg met de vakgroep Erfgoed,  zijn best gedaan om veel monumentale kenmerken van het gebouw te behouden en te versterken in dit schetsplan. De detaillering van de gevels komt bijvoorbeeld terug in de raamkozijnen en omringende betonbanden. Kleuren uit de oudbouw vormen de basis voor het palet van de nieuwbouw. Maar het gaat verder dan dat. Schulte Fischedick: “We proberen objecten uit het verleden een nieuwe plek in het wooncomplex te geven om zo een saluut te maken naar de vroegere functie van het gebouw, zoals foto’s, logboeken, deuren en een oude transformator. Zo ontwikkelen wij iets heel moois voor de toekomst, maar eren wij tegelijk het rijke verleden.”