hero

Les Beaux Jours

Nieuws/05 November 2020

Een bijzondere naam voor een bijzonder project. Aan de lommerrijke De Lairesselaan in het Rotterdamse Kralingen wordt een bestaand villakavel herontwikkeld tot een luxe, kleinschalig appartementencomplex met de naam ‘Les Beaux Jours’. Architect Mathijs Tabbers ontwierp het complex - binnen het strenge welstandsbeleid dat voor dat gebied geldt - zodanig dat binnen het toegestane villa-volume zeven royale, levensloopbestendige appartementen kunnen worden gerealiseerd.

Stedelijk villagebied
Mathijs vertelt: “De Lairesselaan is, gemeente Rotterdam noemt het een ‘stedelijk villagebied’, een gebied waar villa’s met een eigen gezicht waar groene tuinen, bomen en water elkaar afwisselen. Er stond een villa op dit specifieke kavel. Onze opdracht was dit kavel te herontwikkelen tot meerdere appartementen, maar met respect voor de bestaande situatie.”

Hele diepe buiging
Er werd besloten binnen het maximale bouwoppervlak van het bestemmingsplan een gebouw te ontwerpen dat oogt en voelt als een enkele villa, maar dan met zeven woningen erin. Of, in de woorden van Tabbers: “We hebben in vorm en volume een hele diepe buiging gemaakt naar de villa die er stond.” Het resultaat is een tweelaags volume met kap en een galerijstructuur waar happen uit genomen zijn. Zo ontstaat een spel van gebouwonderdelen die in elkaar grijpen. Aardse tinten met licht metselwerk en een donker dak zorgen dat het gebouw mooi past in de bestaande groene omgeving.

Technische uitdaging
Alle zeven appartementen hebben riante buitenruimtes, gericht op de groene omgeving en het naastgelegen water. Al was dat nog wel een uitdagende technische puzzel.“De opdrachtgever wilde riante buitenruimtes. Met name op de verdiepingen was dat een kwestie van doorontwerpen, omdat de bouwstijl in de omgeving geen uitkragende balkons kent. Dat hebben we opgelost door de buitenruimtes terugliggend in het gebouwvolume te verwerken. Voor de appartementen op de tweede verdieping hebben we hiervoor een hap uit het dak genomen. Zo respecteren we de verschijningsvorm van de originele villa en hebben we - in een groene omgeving van Rotterdam - zeven luxe toekomstgerichte woningen kunnen creëren.”

Bekijk hier de verkoopsite!