hero

Innovatie

Verhalen/22 March 2024

In ons feestelijke jubileummagazine nemen architect partners en directieleden ons mee in het hart van RoosRos Architecten door middel van een persoonlijke blog. In deze blog schrijft Jaap Orgers over de digitalisering van het architectenvak en het belang van samenwerking tussen verschillende generaties.

In 1999 ben ik als technisch tekenaar begonnen bij RoosRos. En in de 24 jaar waarin ik nu bij het bureau zit, is er veel veranderd. Zo zijn we van 2D tekenen naar 3D tekenen gedaan, is BIM ons vak binnen gekomen en spelen data en digitalisering een steeds grotere rol. Dat vind ik mooi, omdat het ons talloze voordelen oplevert.

Met een VR-bril kunnen we bijvoorbeeld mensen die geen tekening kunnen lezen toch een virtuele ervaring in hun nieuwe gebouw geven. Ook verbetert het de samenwerking. Met alle betrokken partijen werken in een centraal model, maakt betere afstemming en coördinatie mogelijk. Je ziet veel sneller of alles klopt en past. Zo reduceren we dus fouten en faalkosten en kunnen we makkelijker begrip over het eindproduct kweken bij onze opdrachtgevers.

We bestaan nu 70 jaar. Over tien, twintig jaar hebben wij een heel andere rol. De computer berekent dan de vele verschillende mogelijkheden en wij als architecten kiezen de beste resultaten om mee verder te werken. Tekenen wordt steeds meer programmeren. Ons werk verandert dus, maar vooral ten goede. Door alle ontwikkelingen houden wij meer tijd over om de kwaliteit nog beter te maken.

Ik zie daarom uit naar een steeds digitalere, steeds leukere toekomst. Als we computers kunnen inzetten om slimmere varianten en oplossingen te bedenken, dan wordt ons werk daar beter van. Tegelijk ben ik er niet bang voor dat de computer ons werk gaat overnemen. Er blijft altijd de menselijk component, de verbeelding, de creativiteit.

In het jaar dat ik bij RoosRos begon, zijn sommige collega’s geboren. Inmiddels talenten die hier net zo ambitieus binnenkomen als ik in 1999. Ik vind het belangrijk dat wij ons als ervaren seniors bij de hand laten nemen door deze nieuwe generatie – die opgegroeid is in een digitale wereld - om zo alle veranderingen en innovaties in ons vak te omarmen. Simpelweg omdat ze ons werk leuker, veelzijdiger en beter maken en bijdragen aan een nog beter eindproduct. Gelukkig zit innoveren, het verwelkomen van vernieuwing en een toekomstgerichte houding al zeven decennia lang verankerd in ons DNA. Ik heb er daarom alle vertrouwen in dat wij over 70 jaar nog altijd bestaan!