hero

Het nieuwe werken

Verhalen/26 April 2022

Net als bij veel van onze opdrachtgevers heeft de coronapandemie ook bij RoosRos op kantoor de nodige impact gehad. Ons kantoor was ingericht op 100% bezetting, maar inmiddels werken veel collega’s ‘hybride’, ofwel een deel van de tijd vanuit huis. Als gevolg daarvan gaat veel overleg via digitale tools als Teams en Zoom. Dit betekent dat de rol van ons kantoor veranderd is. In plaats van als een dagelijkse werkplek, functioneert ons kantoor nu als clubhuis waar je elkaar ontmoet, waarna je vanuit huis verder werkt aan het project. Er zijn daarom verschillende typen ruimtes en werkplekken nodig om in diverse behoeften van collega’s te kunnen voorzien: van concentratieplek tot overlegruimte en van tot 1-persoons belplek tot brainstormruimte.

Nieuwe tijden, nieuwe eisen
Om ons kantoor aan te passen aan deze nieuwe manier van werken, hebben wij het afgelopen jaar samengewerkt met het Zuidlandse bedrijf Het Stille Verzet. Zij ontwerpen, produceren en installeren akoestische oplossingen. In navolging op onze missie en visie hebben wij samen met hen gezocht naar oplossingen die zowel duurzaam als circulair zijn. Daarnaast wilden we zoveel mogelijk biobased materialen toepassen en moesten de verschillende onderdelen losmaakbaar zijn. Uiteindelijk hebben we een ontwerp gemaakt voor belcellen, werkplek-dividers en bartafels met als belangrijkste grondstof oude vloeren uit NS- treinen. Deze hebben een akoestische laag om te voorkomen dat reizigers de rails horen en dat maakte ze – in onze ogen – zeer geschikt voor de toepassing die wij ermee voor ogen hadden. Tegelijk zorgde het voor flinke uitdagingen. Dit zware en harde materiaal heeft verschillende zaagbladen gekost.

Circulaire, biobased belcellen
Het meest in het oog springende resultaat van onze inspanningen is een serie van vijf belcellen waarin je ongestoord kunt bellen of een Teams-meeting kunt houden. De cellen bestaan zoveel mogelijk uit materialen die afkomstig zijn uit de levende natuur, met elk hun eigen signatuur; kurk, schors, mos, riet en zeewier. De belcellen zijn geïsoleerd met oude tapijttegels en afgewerkt met PETFelt. De plafonds zijn gemaakt van Everuse isolatie. Elke belcel is voorzien van mechanische lucht toe- en afvoer en dimbare verlichting, beide werkend op een sensor. Daarnaast is er een kleine verstelbare tafel zodat men zittend of staand kan vergaderen of bellen. Er is nagenoeg geen druppeltje lijm in verwerkt. We hebben het ontwerp bewust zo gemaakt dat je alle materialen kunt zien: constructief vakmanschap, gemaakt door meubelmakers.

Concentratiewerkplekken
Op de entresol van ons kantoor hebben wij concentratiewerkplekken gemaakt. De rust en stilte gevende H-dividers om de bureaus waren al een akoestisch product van Het Stille Verzet. In samenwerking met hen hebben wij nog een omlijsting van houten stroken van de NS-vloeren ontwikkeld, zodat het geheel esthetisch samenkomt met de belcellen.

Veelzijdige bartafels
Vóór corona lunchten we dagelijks met circa 70 mensen. Nu wij hybride werken is in de regel de helft van dat aantal lunchplekken voldoende. Wij wilden onze kantineruimte dus flexibeler kunnen gebruiken. Zo is het idee van een serie multi-inzetbare bartafels ontstaan. Opnieuw in samenwerking met Het Stille Verzet hebben we bartafels ontworpen die de NS-vloerdelen gebruiken als tafelblad. De onderstellen zijn gemaakt van reststukken staal.

Interessante zoektocht
Inmiddels zijn de belcellen, dividers en bartafels in gebruik in ons kantoor. Het was een interessante en soms uitdagende zoektocht om tot de juiste ontwerpen te komen, omdat hergebruikte materialen niet altijd vanzelfsprekend passen in een bestaande kantooromgeving. Maar uiteindelijk zijn wij heel blij met het resultaat. We hebben de materialen zo gebruikt dat ze optimaal tot hun recht komen, met zo min mogelijk extra bewerkingen en volledig passend in ons interieur.

Mocht u ze willen komen bekijken en uitproberen, dan bent u van harte welkom. Ik vertel u er graag meer over!

Nikki de Boer