hero

Gisteren als basis voor morgen

Nieuws/06 December 2019

De Gereformeerde Gemeente aan de Boezemsingel in Rotterdam heeft een nieuw gebouw gekregen. De kerk wordt multifunctioneel gebruikt door de plaatselijke gemeente, de Theologische School en door het documentatiecentrum GG.

 

 

Na grondig onderzoek bleek instandhouding van de bestaande monumentale kerk niet haalbaar. In de nieuwbouw heeft RoosRos veel authentieke elementen uit gesloopte kerk hergebruikt zodat de rijke historie van dit pand herkenbaar aanwezig blijft.

Het enorme boogroom met glas-in-lood is als moderne replica verwerkt in de entreegevel en is basis geweest voor de strakke hoofdvorm van de kerkzaal. Voor in de kerk zijn de imposante kansel en het doopvont en een aantal kerkbanken uit de oude kerk geplaatst. Samen met het ronde raam van gietijzer uit het gebouw uit 1901 en diverse kleine elementen vormen zij samen de herinnering aan gisteren voor morgen.   

De toren uit de jaren ’60 is gehandhaafd zodat het stadsgezicht vanaf de Boezemsingel gecontinueerd wordt. De kerk wordt gekoeld en verwarmd middels een luchtwarmtepomp.

Projectteam: Sander Ros, Pieter Schipper, Arie-Willem de Winter