hero

CITYARD: de stad van de toekomst

Nieuws/29 April 2021

De Dordtse Biesboschhal wordt herbestemd, een openbare aanbesteding van de gemeente Dordrecht. In opdracht van BIES - Biesboschhal Industrieel Erfgoed Stichting -  heeft RoosRos een ontwerp gemaakt waarin ontmoeting centraal staat. Als onderdeel van de reeks 13KV en 50KV hopen we dat we met dit ontwerp ook de Biesboschhal een geslaagde herbestemming kunnen geven.

CitYard
RoosRos is partner van CITYARD, een consortium van organisaties en ondernemingen, die gekenmerkt worden door maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen in Dordrecht. Ingebed in een historisch-industriële omgeving biedt CITYARD ruimte om een bedrijf te starten, een opleiding te volgen, te werken, te creëren en te vernieuwen. In CITYARD werken organisaties en ondernemingen aan een gemeenschappelijk doel: een nieuwe vorm van vraaggericht onderwijs als voorbereiding op een toekomstige arbeidsmarkt en vorm van persoonlijke ontwikkeling die leerlijnen koppelt aan talent. Ervarend leren in een bijzondere omgeving waarin ook plek is voor het Binnenvaartmuseum en het Autisme Experience Centre.

Leren en innoveren
CITYARD geeft de Biesboschhal terug aan de stad en creëert er een culturele en maatschappelijke hotspot voor de jongeren van vandaag en de volwassenen van morgen. De kracht van CITYARD vormt de ontmoeting. Ontmoeting tussen alle organisaties, deelnemers en bezoekers. Centraal in het gebouw wordt een open space gemaakt die aansluit op de ruimtelijke structuur van het monumentale pand. Hiermee wordt de verbinding gelegd met de hal en de aangrenzende verdiepingen. In de grote hal is ruimte om te leren, te maken en te innoveren. De hal is verdeeld in 2 zones: de Makerspace en de loper – of ‘ondernemers-catwalk’ - in het oostelijke deel.

Aanpasbaar
Projectarchitect Mark Boschman: “De activiteiten in de hal vragen om verschillende ruimtes. Soms is er behoefte aan een grotere werkplaats-achtige setting, dan is er ruimte nodig voor overleg, voor een 3d printer of een robotarm. Houten modules worden gekoppeld aan de loper en bieden plek aan activiteiten die vragen om beslotenheid en meer rust. Het zijn autarkische biobased doosjes die middels een plug-and play principe kunnen worden geactiveerd. De inrichting is flexibel en aanpasbaar. De modules kunnen worden verplaatst als activiteiten anders worden. Gestapeld of niet, geschakeld of zelfstandig. Het is allemaal mogelijk. Daarmee ontstaat een dynamische invulling passend bij de hal. Met de invulling van CITYARD wordt de dynamiek van weleer weer teruggebracht en wordt er gewerkt, geleerd én geïnnoveerd passend bij de stad van de toekomst.”

Bekijk het plan en lees er meer over op www.cityard.nl, steun dit maatschappelijke plan zodat CITYARD werkelijkheid wordt als De Stad van de Toekomst!