hero

Recreëren midden in de natuur in unieke architectuur

Nieuws/03 May 2021

Net buiten het Zeeuwse dorp Wissenkerke vindt zich midden in de natuur Heerlijkheid Vlietenburg, een kleinschalig groen recreatiepark met 21 ruime recreatiewoningen ontworpen door RoosRos Architecten Goes. De recreatiewoningen zijn verspreid over het landschap, waarbij er bewust is gekozen voor variatie in de zichtlijnen van de woningen. Geen rechttoe rechtaan kavels, maar natuurlijke vormen die passen in de omgeving. De grote waterpartij speelt een centrale rol in het landschap.

Ard Flipse, projectarchitect RoosRos Goes: “Een unieke plek vraagt om unieke architectuur. Voor het ontwerp heeft RoosRos Architecten Goes zich laten inspireren door de karakteristieke Zeeuwse boerenschuur die her en der in de polders te vinden zijn: een donker volume met een heldere vorm. Deze herkenbare typologie, gecombineerd met de natuur waarin de woningen zich bevinden, is aanleiding om deze vorm aan de omgeving aan te passen.” Om maximaal te genieten van het uitzicht is de achtergevel met aangrenzende ruimten vergroot in zowel de breedte als de hoogte en de voorgevel verkleind. Uit het zwarte houten volume zijn zorgvuldig uitsneden genomen, die in een warme houten tint worden uitgevoerd. Een passende, natuurlijke en duurzame uitstraling.

Licht, lucht, ruimte en zicht
Door de ingreep is de plattegrond van de woning divergerend. De smallere plattegrond bij binnenkomst nodigt uit om door te lopen naar de bredere, hogere en lichte living, welke ideaal is georiënteerd op de groene omgeving. Door de toepassing van grote glazen puien is een maximale binnen-buitenbeleving garandeert. Een grote terrasvlonder vergroot de leefruimte. Binnen loopt door in buiten en andersom, doordat de vloer, het dak en de wand vloeiend doorlopen. Aan de andere, meer private kant van de woning, zijn drie slaapkamers en badkamer gesitueerd.

Recreëren op Vlietenburg wordt zo ongetwijfeld fantastisch: midden in de natuur in unieke architectuur.

 

In opdracht van Estuarium Vastgoed bv.