hero

BIM: de grote verbinder in de bouw

Nieuws/27 August 2020

Dat werken met een Building Information Model (BIM) inmiddels de standaard is, betekent niet dat het systeem altijd naar vol potentieel benut wordt. BIM is immers meer dan alleen een 3D model waaraan iedere projectpartner zijn elementen toevoegt. Om tot een goed, integraal model te komen heb je een duidelijk protocol nodig. En partners die bereid zijn zich in elkaar en elkaars uitdagingen te verdiepen en écht samen te werken aan het optimaliseren van het eindproduct. Bij het ontwerpen en ontwikkelen van het Hermann Wesselink College in Amstelveen werkte RoosRos architecten op basis van BIM in optima forma samen met haar projectpartners SMT Bouw & Vastgoed en bouwsystemenproducent Leebo. Het resultaat? Een integraal gebouwontwerp en drie zeer tevreden partners.

Streng begin
Christiaan de Wit is technisch ontwerper bij RoosRos. Hij vertelt: “Samen met aannemer SMT hebben wij ons ingeschreven voor de Design & Build opdracht voor de nieuwbouw van het Hermann Wesselink College en deze opdracht binnen gehaald. Vooraf had SMT aangegeven intensief met BIM te willen werken om tijdens ontwerp en productie optimale kwaliteit te garanderen.” Om dat doel te bereiken  is vooraf een strak BIM-protocol opgesteld. Die eisenlijst betrof zowel het proces als de modellen zelf, bijvoorbeeld inzake naamgeving van elementen, codering, etc. Bij SMT Bouw & Vastgoed was engineer Stan Bekers verantwoordelijk voor dat proces. Hij licht toe: “Door streng te zijn bij het opstellen ervan dwingen we andere partijen te werken volgens dit protocol. Dat is even investeren, maar levert alle partijen uiteindelijk een efficiencyslag op. Wij geloven in een voorfase waarin je heel duidelijk bent, zodat je later in het proces geen verrassingen krijgt omdat iedereen weet wat er wel – en niet – van hem verwacht wordt. Ad hoc dingen oppakken is voor niemand leuk. Of zinnig.”

Christiaan de Wit: “Wij hebben ons hier dan ook graag aan gecommitteerd. Net als SMT geloven wij bij RoosRos in de enorme kwaliteitsslag die je met een intensieve BIM-samenwerking met je partners kunt maken.”

Tanden erin gezet
Een van die partners was het Nieuwkuijkse Leebo, dat intelligente bouwsystemen ontwikkelt. Melwin Ideler, hoofd engineering, vertelt: “De samenwerking tijdens dit project verliep zonder meer positief. RoosRos had echt moeite gedaan om ons systeem en onze werkwijze te doorgronden. Met alle informatie uit dat voortraject hebben zij een model gemaakt dat wij vervolgens als onderlegger hebben gebruikt voor ons ontwerp- en ontwikkeltraject. Van tekenen tot productie en assemblage, alles is op basis van BIM gedaan. Als RoosRos ons systeem niet goed had begrepen was dat lastig geweest, maar zij hadden echt hun tanden erin gezet en dat betaalde zich dubbel en dwars uit.”

Bottlenecks oplossen
Natuurlijk was niet alles direct perfect. BIM is juist een tool om in het voortraject problemen te identificeren en op te lossen. Bij bottlenecks bieden de aan BIM gelieerde softwaresystemen uitkomst. Christiaan de Wit vertelt: “Eenmaal aan het ontwerpen hebben wij bijvoorbeeld met Solibri geautomatiseerde clashcontroles gedaan om te ontdekken of er niets elkaar in de weg zat. Eventuele knelpunten hebben we met BIMcollab uitgewisseld met onze partners.”

Trots op het resultaat
Naar verwachting wordt het nieuwe Hermann Wesselink College, na een ontwerp- en ontwikkelproces van 5 maanden, eind dit jaar opgeleverd.  Binnen planning, binnen budget en zonder noemenswaardige problemen tijdens de bouw. Het is een project waar zowel RoosRos als Leebo en SMT zeer tevreden op terugkijken. Christiaan de Wit: “Een dergelijke intensieve samenwerking dwingt je om je echt te verdiepen in je partners en hun werkwijzen. Wat is hun ambitie, hoe willen ze die waarmaken en welke barrières staan een goed resultaat in de weg? Doordat alle partners in dit project zich echt hebben open gesteld voor de anderen, hebben wij gezamenlijk een fantastisch resultaat behaald.  De contouren van een schitterend en zeer hoogwaardig gebouw staan er. Daar zijn wij allemaal heel trots op!”