hero

Krachtige ronde vormen

Nieuws/03 September 2020

Hoe maak je een ‘doos’ passend in de context? Dit was de vraag bij de nieuwbouw van Vergeer Holland in Bodegraven. RoosRos was verantwoordelijk voor de verschijningsvorm van het gebouw en het interieurontwerp van de kantine en kantoren.

In nauw overleg met de gemeente en Dorp Stad en Land is gestreefd naar een schaalloos gebouw met afgeronde hoeken, in neutrale kleuren. Sander Ros: “We moeten in Nederland zorgvuldig omgaan met de beschikbare ruimte en het polderlandschap dat behoorlijk onder druk staat. De nieuwbouw van Vergeer past goed in deze visie. Het pand is gerealiseerd op een bestaand industrieterrein en is meerlaags ontworpen; dubbel grondgebruik! De huid van het gebouw plooit zich om de nog te realiseren procesinstallaties met subtiele rondingen en strak uitgesneden raampartijen.” In het interieur is de wereld van kaas letterlijk en figuurlijk te beleven. Vanuit de kantoren is er zicht op de verwerkingsruimtes en bij de entree is een enorme wallprint met kazen aangebracht.

BREEAM-outstanding
De nieuwbouw is gerealiseerd naast het bestaande distributiecentrum van de kaasleverancier en is een 22 meter hoog pand voor de rijping, verwerking en opslag van kaas. ‘Vergeer Holland Next Generation’. Het technisch ontwerp is gemaakt door RDG ontwerp en advies en het project is onder leiding van Van Vliet Bouwmanagement gerealiseerd door hoofdaannemer De Vries en Verburg uit Stolwijk. Het gebouw is het meest energiezuinige kaasverwerkingsbedrijf van Nederland: BREEAM-outstanding. Op het dak ligt een park met zonnepanelen.

Opdrachtgever Sander Vermeulen: "Ik kijk terug op een prettige samenwerking met Mathijs Tabbers en Sander Ros. Bij een hoge mechanisatiegraad is de gebouwhoogte cruciaal. Sander Ros heeft met zijn mooie ontwerp een gebouwhoogte van 22/25 meter weten te bewerkstelligen. Dan versta je je vak. Mathijs heeft  - met ogenschijnlijk eenvoudige ingrepen – de inrichting van de personele ruimtes naar een hoog niveau gebracht. Vergeer Holland is zeer tevreden over het geleverde werk."

Foto's: Rene de Wit