hero

Als een bouwpakket...

Nieuws/15 December 2020

De bouw van de nieuwe brandweerkazerne in Papendrecht vordert! De demontabele gevelelementen en de glazen puivullingen zijn zo goed als geplaatst. Het resultaat wordt een spannende kijkdoos met zoveel mogelijk demontabele en herbruikbare gebouwelementen.

'De bouw ligt goed op schema', vertelt projectmanager Matthijs. 'Samen met het bouwteam is er zorgvuldig gedetailleerd met veel aandacht voor exploitatie en toekomstige losmaakbaarheid. De trots van het Papendrechtse brandweermaterieel kan straks dagelijks worden bewonderd via een schitterende glazen etalage.'

Spannende kijkdoos
Een black box met een groot kijkvenster, zo is het nieuwe ontwerp te typeren. Achter een minimalistisch gedetailleerde glazen pui staan straks de brandweerauto’s vol in het zicht van de voorbijgangers. De nieuwe brandweerkazerne is in synergie met de recent opgeleverde gemeentewerf ontworpen. Middels interactieve sessies met de stakeholders is gezocht naar een samenhangend en elkaar versterkend beeld.

Demontabel en herbruikbaar
De materialen in het gebouw kunnen eenvoudig gedemonteerd worden. Bijvoorbeeld de constructie: de knopen tussen de liggers en kolommen zijn zodanig gedetailleerd dat ze losmaakbaar zijn. Ook de gevelelementen en de glazen puivulling is demontabel. In het interieur wordt gerecycled hout gebruikt dat geoogst is uit oude meerpalen. Het gebouw is BENG en past daarmee binnen de duurzaamheidsambitie van de gemeente Papendrecht.

Binnen het gebouw wordt er naast de in het oog springende remise een fraaie instructie- en ontmoetingsruimte gemaakt met zicht naar buiten en naar de remise. Tevens krijgt de jeugdbrandweer een eigen plek. Het kavel wordt omzoomd door groen en door fraai vormgegeven glooiingen in het landschap. 

Fotograaf: Lucas van der Wee
Betrokken partijen: Gemeente Papendrecht, BMN De Klerk, Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, interieur: van Es architecten, moBius consult bv, Barth Installatietechniek B.V., De Blaay-Van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs B.V., SR&A Bouwbegeleiding & advies, Pelecon | structural engineers