hero

Abel Tasmankwartier Oud-Beijerland

Nieuws/16 September 2021

Op een historische plek in het hart van Oud-Beijerland is het Abel Tasmankwartier gebouwd. Een nieuwe wijk, karakteristiek en passend bij de bestaande bebouwing van het dorp. In opdracht van Van Wijnen Projectontwikkeling ontwierp RoosRos Architecten een gemêleerde buurt met verschillen types woningen.

Historische plek
Op de plek van het voormalige postkantoor is het verleden verankerd in een modern jasje. Projectarchitect Jos Hermans: “We hebben de verbinding gezocht tussen de omgeving, de buurt en de historie van de plek. Na analyse is dit op een moderne manier geïnterpreteerd. De huizen hebben een dorps karakter met een passende schaal. Het binnengebied is groen en biedt een plek voor ontmoeting en om te spelen. De woningen en de buitenruimte hebben een hoge mate van duurzaamheid, zowel in installatietechniek als ook in materiaalgebruik en natuurinclusiviteit.”

Verbinding
Naast de verbinding met de omgeving is er ook verbinding gezocht met de toekomstige bewoners. “Ook op sociaal vlak zijn we de connectie aangegaan. Op de verschillende bewonersavonden zijn er veel verhalen verteld en hebben we veel inzichten verkregen, die later zijn verwerkt in het ontwerp.” vertelt Hermans.

Natuurlijke materialen
Bij de bouw van de nieuwe wijk is er veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en gebakken producten. Niet alleen de gevels bestaan uit gebakken producten, ook in de  bestrating zijn gebakken klinkers verwerkt. Op het gebied van installatietechniek zijn er zonnepanelen geplaatst en wordt er aan warmteterugwinning gedaan. Hiermee voldoet de nieuwe buurt aan de BENG norm.

Groen en intiem
Het hele “kwartier” is (bijna) autovrij, wat maakt dat er veel ruimte is voor groen. Het groen in de openbare ruimte zorgt voor mooie doorkijkjes en biedt leefruimte voor vogels en insecten. Bij elke stap die je zet verandert het beeld en dus ook het verhaal: “Intimiteit en ontmoeting is erg belangrijk. Vandaar dat er op verschillende plekken bankjes zijn geplaatst om ontmoetingsplekken te creëren. Bewoners, omwonenden, bezoek en passanten kunnen samenkomen en genieten van het weer, het uitzicht, de krant of zomaar een verhaal van vroeger.”

 

Foto’s: Van Wijnen