hero

Shri Saraswatie Rotterdam

Ontwerpprincipes vanuit de Wederopbouw en ontwerpprincipes vanuit Vastu Shastra. Samen bepalen deze uitgangspunten de architectuur van het kindcentrum Shri Saraswatie in Rotterdam. Een robuust gebouw met verfijnde details.

 

Het kindcentrum Shri Saraswatie biedt plaats aan kinderopvang en bijzonder basisonderwijs, dat gebaseerd is op hindoeïstische normen en waarden. De school is aangesloten bij de Stichting Hindoe Onderwijs (SHON), die ook scholen heeft in Almere, Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

Stedenbouwkundige bouwsteen
Het kindcentrum ligt in het hart van de wijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam-West. In samenwerking met partners, bewoners en ondernemers werkt de gemeente aan grootschalige verbeteringen voor Bospolder-Tussendijken via het programma "Veerkrachtig BoTu 2028". Het doel is om binnen tien jaar de eerste veerkrachtige wijk van Rotterdam te worden. De geplande nieuwbouw aan de Schiedamseweg heeft als doel bij te dragen aan de ambitie om van de wijk een sociaal gezonde en toekomstbestendige gemeenschap te maken. De bouw van het kindcentrum wordt beschouwd als een belangrijke stedenbouwkundige bouwsteen die op grotere schaal een positieve invloed zal hebben.

Wederopbouw en Vastu Shastra
Architect Chi-Hang Chim: ”De kern van de ontwerpvisie is het creëren van een herkenbaar punt in de wijk dat harmonieert met de wederopbouwarchitectuur.
Daarnaast is het ontwerp gebaseerd op de principes van Vastu Shastra, een traditioneel Indiaas architectuursysteem. Vastu Shastra (vāstu śāstra) kan letterlijk vertaald worden als 'architectuurwetenschap', en omvat richtlijnen voor ontwerp, inrichting, afmetingen, grondvoorbereiding, ruimtelijke ordening en geometrie. Elk ontwerp legt de nadruk op de integratie van architectuur en natuur.
De architectuur van de wederopbouw komt tot uiting in het gebouw door middel van een stevige orthogonale structuur van kolommen en liggers. Tegenover deze robuustheid is er ook verfijning te vinden in de details die zijn ontleend aan Indiase bouwelementen. Deze verfijning past ook goed bij de schaal van de gebruikers, de leerlingen. Elementen uit de Indiase bouwstijl, zoals de Torana (poort) en de Jali (gevelroosters), dragen bij aan de culturele herkenbaarheid van het ontwerp. Het breiwerk in het metselwerk, dat dient als decoratief motief, is geïnspireerd op de waterputten in India, zoals de bekende Chand Baori.”

Vierkant
Chi-Hang: “Het vierkant is een belangrijke geometrische vorm in Vastu Shastra, en deze vorm is op verschillende manieren terug te zien in het gebouw. Van de lay-out van het pand tot aan de vierkante kolommen in de constructie. Elke verdieping heeft een daktuin die fungeert als buitenlokaal, wat past bij de filosofie om mens en natuur dichter bij elkaar te brengen. Het nieuwe kindcentrum Shri Saraswatie biedt niet alleen onderdak aan het Hindoestaanse onderwijs, maar laat ook met trots de culturele identiteit zien. Hierdoor krijgt een stukje Hindoestaanse cultuur een nieuwe plek aan de Schiedamseweg in Rotterdam.”