hero

Brandweerkazerne Renswoude

In de gemeente Renswoude is de nieuwe brandweerkazerne feestelijk geopend. Het nieuwe thuis voor de vrijwillige brandweer staat in de dorpskern van Renswoude en blend met zijn zadeldakvorm goed in de omgeving. In het ontwerp is er veel aandacht besteed aan duurzaamheid, milieu en klimaat adaptief bouwen.

Dorpse uitstraling
De oude kazerne was een markant en herkenbaar punt voor de inwoners van Renswoude. Met de nieuwbouw is er een nieuw herkenningspunt gecreëerd die tegelijkertijd refereert naar de lintbebouwing aan de hoofdstraat. Het moderne en compacte gebouw heeft een dorpse uitstraling.

Zodra je het gebouw nadert zie je brandweerwagens ‘in de etalage’ staan. De entreezone bestaat uit een uitgesneden vlak met daarin plaatwerk waarin logo’s van de brandweer zijn uitgedrukt. In de avonduren lichten de logo’s op door het licht vanuit de kazerne.

Klimaat adaptief
Om aan te sluiten bij de duurzame ambities van de gemeente is in het ontwerp veel aandacht besteed aan duurzaamheid, milieu en klimaat adaptief bouwen. Passend bij onze visie op respectvol rentmeesterschap is er in en rond het gebouw veel ruimte voor flora en fauna. Zo is de oostgevel, waarin ook de hoofdentree is gesitueerd, voorzien van een aantal geïntegreerde nestkasten. In samenspraak met een ecoloog zijn de juiste posities van de nestkasten bepaald. De nestkasten dragen niet alleen bij aan de biodiversiteit, maar zorgen ook voor een aantrekkelijke, speelse verschijningsvorm van het gebouw. Het terrein is zoveel mogelijk ingericht met inheemse plantensoorten en speelt in op biodiversiteit. Op het kavel is het mogelijk piekbelastingen met regen op een natuurlijke manier op te vangen.

Gebruikerservaringen
Sinds vorig jaar november is de nieuwe kazerne in gebruik. Joop Cozijnsen, postoefencoördinator van de post Renswoude deelt graag zijn ervaringen: “We zijn trots dat onze nieuwe duurzame kazerne op de plek van de oude kazerne is gekomen, door de keuze van deze locatie hebben wij een ontzettend mooi gebouw gekregen wat moest passen in de bestaande bebouwing. Door de centrale ligging zijn hebben wij een gemiddelde uitruktijd van 2,5 minuten na alarmering en zijn wij goed zichtbaar in het dorp wat het veiligheidsgevoel versterkt.” Qua gebruik: “Het is een zeer praktisch en gebruiksvriendelijk gebouw waarbij alle looproutes en faciliteiten goed doordacht zijn. Beneden alles wat met de uitruk te maken heeft en boven het kantoor, leslokaal en ontspanningsruimte. We zijn nog niets tegen gekomen waarvan we dachten dit had anders gemoeten.”

Fotografie: Lisette van de Pavoordt Fotografie