hero

Sportpaviljoen De Linc.

Nieuws/08 July 2024

Hoewel we de selectie voor het ontwerp en de bouw van een sportpaviljoen in Hoofddorp Lincolnpark helaas niet hebben gewonnen, zijn we enorm trots op het innovatieve en zeer duurzame concept dat we in samenwerking met bouwbedrijf Vaessen hebben gepresenteerd.

We feliciteren de winnaar Binx Smartility BV en delen graag alsnog ons ontwerp, omdat het in alles uitdraagt waar wij met onze missie Respectvol Rentmeesterschap voor staan.

Slimme, compacte footprint
Lincolnpark, een nieuwe wijk aan de zuidrand van Hoofddorp, krijgt een bruisend centrumgebied met een school, winkels, een sportpaviljoen en horeca aan een horecaplein. De uitdaging was aanzienlijk: een sportpaviljoen realiseren op een kavel van slechts 50x50 meter, omringd door hoogbouw. Onze oplossing? Het paviljoen gedeeltelijk in de grond laten zakken en een zo compact mogelijk volume ontwerpen. Immers, hoe compacter het gebouw, hoe minder geveloppervlak, minder materiaalgebruik en minder energieverlies. Door functies slim te stapelen, ontstaat een uiterst effectief ontwerp en realiseerden we een aanzienlijk kleinere footprint dan de kavel, waardoor er meer ruimte overbleef voor openbaar groen, geheel in lijn met de wensen van de gemeente.

Duurzaamheid en multifunctionaliteit centraal
Architect John Mol: “Ons ontwerp heeft een vloeiende overgang van buiten naar binnen.  De verhoogde entree en het overstekende dak vormen een intermediair overgangsgebied. Binnen het paviljoen heb je meteen zicht op de sporthal, met links de horeca die ook zelfstandig kan functioneren. Deze heldere zonering en meerdere gebruiksmogelijkheden maken het paviljoen tot een echt wijkcentrum voor eten, drinken, sporten, sport kijken en ontmoeting. Niet voor niets noemen wij ons ontwerp De Linc., ofwel het verbindende element in de buurt.”

Zwevend dak
“Ons paviljoen heeft een flinke, markante dakrand. Die is iets verhoogd met daaronder een zone van glas. We bedachten een glooiend talud, waardoor je soms meer en soms minder glas en daardoor inkijk en direct zonlicht in de sporthal hebt. Zo weren we deels directe zoninstraling, wat hittestress voorkomt. Van buiten ziet het eruit als een zwevend dak.”

Bijzondere materialen en constructietechnieken
Architect Ronald van der Meer: “Bijzonder aan ons ontwerp zijn de gekozen materialen en constructietechnieken om een hoge GPR-score te behalen. We gebruiken gerecycled beton voor de waterdichte betonbak, wat de milieulast aanzienlijk verlaagt. De houten draagconstructie geeft het gebouw een warme sfeer en is een duurzame keuze, terwijl de 3D biocomposiet gevelpanelen, gemaakt van geperst riet, onthardingskalk en biohars met gedroogde aarde plastiek, verwijzen naar de ingedroogde poldergrond waarop Hoofddorp is gebouwd.”

Natuurlijk habitat
Op het dak creëerden we vegetatiezonesmet een diversiteit aan inheemse kruiden- en plantencombinaties, die het hele jaar door mooi is voorde bewoners van de omringende hoogbouw en tegelijk een habitat biedt voor insecten, dieren en vogels.

GPR 9
Deze en andere duurzame oplossingen leverden ons ontwerp een indrukwekkende GPR-score van 9 op, iets waar we bijzonder trots op zijn. Hoewel uiteindelijk een voordeliger te realiseren ontwerp deze aanbesteding won, zijn we trots op het innovatieve en duurzame concept dat we met De Linc. hebben neergezet. Het bewijst onze inzet voor duurzaamheid, maatschappelijke relevantie en architectonische innovatie!