Samen ontwerpen en samen bouwen
Nieuws/14 May 2025Een ambitieus idee uit 2014 wordt werkelijkheid: de bouw van het Hoornbeeck TechCentrum in Amersfoort is in volle gang. Een plek waar onderwijs en bedrijfsleven samenkomen, waar jongeren hun talenten ontdekken en ontwikkelen, en waar techniek zichtbaar en tastbaar wordt. Ontwerpers en bouwers werken intensief samen met het Hoornbeeck College én met studenten.
Van initiatief naar ontwerp
Het TechCentrum is een project waarin co-creatie, duurzaamheid en vakmanschap centraal staan. Het initiatief voor het TechCentrum ontstond al in 2014 vanuit de wens van bestuurder Willem de Potter om het bedrijfsleven en techniekonderwijs sterker te verbinden. In 2020 pakten Kees Roos, Mark van Winkelen (Hoornbeeck College), Jeroen van Gilst en Cor de Wit (COR bouwadvies) het plan gezamenlijk op. Samen met Sander Ros èn met de MBO-studenten Bouwkunde werkten zij het haalbaarheidsplan van Cor en Jeroen verder uit en werden er diverse ontwerpvoorstellen vervaardigd. In 2021 volgden meerdere interactieve schetssessies met derdejaars MBO-studenten. Tijdens deze sessies werkten studenten en architecten zij aan zij aan het ontwerp. In co-creatie werd de visie voor het gebouw bepaald – een unieke leerervaring die verder ging dan de tekentafel. Van een grote blackbox met gaten tot een route architecturale en van een dak op poten tot een materialenexpo… Sander Ros: “Het is echt gaaf om de passie voor architectuur over te brengen op een nieuwe generatie. Mooi om te zien hoe jonge studenten met innovatieve ideeën komen en genieten van het vak.”
Bouw door én voor leerlingen
De uitvoering ligt in handen van Burgland Bouw, waar inmiddels ook oud-leerlingen van het Hoornbeeck College werkzaam zijn. Het gebouw wordt dus letterlijk door én voor studenten gerealiseerd. De uitwerken van het ontwerp, de bouwtechniek en de bouwbegeleiding wordt gedaan door Cor de Wit van COR bouwadvies. Kees Roos, voorzitter van Vereniging TechCentrum, ziet dit project als een kantelpunt: “Het mooiste aan dit project is hoe je met elkaar iets maakt. Samen!”
Zichtbare techniek, tastbare impact
De bouwplaats fungeert als een open leeromgeving: leerlingen lopen mee met de uitvoerder, leren over installaties, etcetera. Denk aan kilometers vloerverwarmingsslang, dampopen gevels, biobased materialen en innovatieve installaties. Kees: “Vroeger zag ik bij de smid het vuur springen. Dat gevoel willen we jongeren teruggeven. Inspireren voor techniek, dáár doen we het voor.”
Een gebouw dat techniek ademt
Cor de Wit: “Het gebouw zelf is een inspirerend voorbeeld van techniek en duurzaamheid. Met ruimte voor creativiteit – zoals een zichtbare houtconstructie – én technische diepgang. We hebben echt de ruimte gekregen voor slimme keuzes. Denk aan biobased materialen, een dampopen gevel en een optimaal budget. Zoveel positieve reacties!”
Toekomstbestendig
Het Hoornbeeck TechCentrum wordt dé plek voor technisch talent. Niet alleen voor MBO-studenten, maar ook voor havo/vwo-technasiumleerlingen, basisschoolleerlingen en bedrijven. Er worden techniek-evenementen georganiseerd, gericht op de uitdagingen van morgen: van energietransitie tot klimaatoplossingen. “We geven techniek hoofd, hart én handen,” aldus het Hoornbeeck College. “Samen pakken we de regie.”
Samen bouwen aan de toekomst
Het Hoornbeeck TechCentrum laat zien wat mogelijk is als onderwijs en bedrijfsleven samen optrekken. Een plek waar jongeren geïnspireerd worden, waar vakmanschap tastbaar is en waar samenwerking centraal staat. “Samen bouwen – dat is het mooiste van dit project,” besluit Kees.