hero

Nieuw leven voor fruitloodsen in M4H Rotterdam

Nieuws/01 September 2021

Transformatie naar craftbrouwerij en bedrijfsverzamelgebouw voor de nieuwe generatie maakbedrijven. Aan de Merwehaven in Rotterdam zijn twee in verval geraakte fruitloodsen gerenoveerd en klaar gemaakt voor een nieuwe start. Zij dienen nu als een thuisbasis voor de innovatieve maakindustrie. RoosRos Architecten ontwikkelde een visie waarin licht, ruimte en respect voor het verleden centraal staan. 

De loodsen staan aan de Merwehaven in het Merwe-Vierhavensgebied (M4H). Dit (voormalig) haven- en industriegebied wordt door gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam ontwikkeld  naar een energiek stadsdeel om te wonen en werken, met ruimte voor de innovatieve maakindustrie.

Voor deze opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam bedacht RoosRos Architect Austin Schulte Fischedick samen met het RoosRos-team de slogan “Maak industrie zichtbaar”. Hij vertelt: “De opdracht was twee verouderde loodsen van de voormalige fruitoverslag van Total Produce, TP4 en TP6, nieuw leven in te blazen. TP6 is de grootste van de twee, een loodsgebouw uit begin jaren 70, waar vroeger fruit op- en overgeslagen werd. Dat pand had gewassen betonpanelen langs de gevel, een kenmerkend element dat we graag wilden behouden. Alle andere geveldelen erboven hebben we verwijderd en voornamelijk transparant of translucent gemaakt met glas, om de hallen licht en luchtig te maken.”

Flexibel meebewegen
Bijkomend doel bij deze opdracht: het nieuwe ontwerp moest multi-tennant verhuur mogelijk maken. Daarom ontwikkelde RoosRos een modulair systeem om de hal in te delen in units, zodat huurders naar wens meerdere units konden verbinden. Zoals in de slogan al aangekondigd was het doel om de maakindustrie in het pand zichtbaar te maken. Schulte Fischedick: “Waar mogelijk hebben we de stalen gevelinvullingen vervangen door glas en de kenmerkende overheaddeuren vervangen door glazen overheaddeuren, zodat je direct zicht krijgt op wat er binnen allemaal gebeurt. Op bepaalde plekken hebben we de dakluifel naar de dakrand toegebracht. Dit zorgt ervoor dat de luifels een integraal onderdeel van de zonwering zijn, net boven het glas.”

Waar vroeger in oranje neonletters ‘Rotterdam Fruit Pier’ op het dak stond, staat nu in dezelfde letters de nieuwe naam: ‘De Werkplaats’. De aan de overkant gevestigde Studio Sabine Marcelis verfraaide het pand aan de Galileïstraat verder met een prachtige neonlichtinstallatie.

Oorspronkelijke staat, hedendaags comfort
De kleinere TP4 was de meest interessante loods. Op het eerste oogopslag een onaantrekkelijk gebouw, ingepakt in stalen beplatingen. Daar onder bleek een prachtig opslaggebouw uit de jaren 20 te zitten.

De originele gevels bleken achter de stalen beplating te zitten, welke waren opgebouwd met mooie bandramen onder de dakgoot. Schulte Fischedick: “We hebben dat pand zoveel mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke staat, maar met hedendaags comfort, isolatie en veiligheid. De overheaddeuren zijn vervangen door glazen deuren. Binnenin hebben we de oude bakstenen gevel en betonnen constructie zichtbaar gelaten, die nu een schitterend contrast vormen met het geborstelde staal van de nieuwe bewoners, De Stadshaven Brouwerij. De buitenkant van het gebouw is volledig geïsoleerd en met stucwerk ingevuld.” Het interieurconcept van De Stadshaven Brouwerij is ontworpen door ME-2 Architecten uit Medemblik.

 

 

www.m4hrotterdam.nl

www.stadshavenbrouwerij.nl

Fotografie: Lucas van der Wee