hero

LEED Gold voor Shell C30 Den Haag

Nieuws/14 May 2020

Met een serie innovatieve oplossingen heeft RoosRos een bijdrage geleverd aan het bespoedigen van de revitalisatie van het Shell C30 gebouw in Den Haag. Door op een slimme manier de bestaande situatie in kaart te brengen is er enkele maanden arbeid bespaard. Het C30 gebouw is een 25.000 m2 groot rijksmonument uit 1917 dat al ruim een eeuw wordt gebruikt als kantoorgebouw. Om het toekomstbestendig te maken wordt het gebouw van asbest ontdaan, herontwikkeld en verduurzaamd, waarna het uiteindelijk een LEED-gold certificering krijgt.

Uitdagingen
Met de restauratie worden verschillende elementen van het gebouw in originele staat terug gebracht. In opdracht van bouwbedrijf De Vries en Verburg heeft RoosRos de ontwerpen omgezet naar concrete werktekeningen op basis van de feitelijke situatie van het gebouw. Daarvoor moest het enorme gebouw volledig ingemeten worden. En dat leverde de nodige uitdagingen op. Auke Bult, architect/projectmanager bij RoosRos, legt uit: ‘Het gebouw heeft bijvoorbeeld een houten kapconstructie met zo’n 110 verschillende spanten, elk bestaand uit gemiddeld twintig balken. Als we die allemaal met de hand zouden moeten modelleren zou dat maandenlang meet- en tekenwerk opleveren.’ Om dit te vereenvoudigen, te versnellen en de kans op foutieve informatie te verkleinen, heeft RoosRos een systeem ontwikkeld om dat intelligenter te doen. Namelijk door de inzet van innovatieve digitale technieken; een directe 1-op-1 vertaling van de pointcloudscans naar een maatvast mesh-model. Zo heeft het bureau maanden aan monnikenwerk kunnen besparen.

Stramienen
Een ander bouwkundig vraagstuk was hoe om te gaan met de bestaande situatie en het uitzetten van stramienen. Auke Bult vertelt: ‘In samenspraak met de uitvoering hebben wij voor iedere verdieping een nieuw en eigen stramienplan ontwikkeld. Niet door het hart van de bestaande kolommen, maar juist los van deze constructie. Elke verdieping een ander stramienplan klinkt paradoxaal en vraagt aandacht bij het uitzetten op de bouw, maar in dit geval bleek het juist een zeer intelligente oplossing omdat dit ertoe leidde dat de stramienen haaks en uit te zetten waren. Bovendien blijven deze stramienen nu tijdens de hele bouw zichtbaar, wat alle betrokken partijen gemak, mogelijkheid tot controle en snelheid van werken oplevert.’

Toekomstbestendig
Een bakstenen gebouw van ruim een eeuw oud klaar maken voor de toekomst is geen sinecure, zeker niet als het een rijksmonument betreft. Om aan de LEED-gold certificering te komen wordt de binnenkant van het gebouw ‘ingepakt’. Zo maakt het gebouw een enorme sprong voorwaarts, maar met behoud van de klassieke grandeur en uitstraling aan de buitenzijde. De grootschalige renovatie maakt onderdeel uit van een groter plan waarin de gehele Shell-campus in Den Haag wordt herontwikkeld en verduurzaamd. De ambitie van Shell is het vervullen van een leidende rol op het gebied van de energietransitie.

Projectteam: Auke Bult, Jaco Hofland, Marco Kleibeuker, Harwin Meerkerk, Jaap Orgers, Maurien Plug, Teun de Vries, Henk Westra
Foto's: Arjen Veldt Photography