hero

Kantoor ABG organisatie

Nieuws/26 May 2025

Het Definitief Ontwerp van het innovatieve nieuwe kantoor voor de ambtenaren van de ABG-gemeenten is succesvol afgerond. Daarmee komt een intensieve ontwerp- en uitwerkfase ten einde en maken we de stap naar het Technisch Ontwerp. Samen met ontwerpstudio the ArchiTech Company zetten we onze parametrische, circulaire én duurzame ontwerpaanpak voort.

Thuis in een groene omgeving
Het nieuwe kantoor wordt gerealiseerd op de locatie aan het Anne Frankplein 12, op loopafstand van station Gilze-Rijen. De herontwikkeling van een reeds  bestaand kantoorpand biedt een unieke kans om het gebied te versterken met werkgelegenheid, levendigheid en vergroening.

Natuurinclusief ontwerp
In het plan krijgt de buitenruimte een parkachtige kwaliteit. De vrijgekomen grond wordt gebruikt voor rondom glooiende taluds, die de overgang van buiten naar binnen verzachten en tegelijkertijd met inheemse beplanting, bijenhotels en nestkasten bij kunnen dragen aan een grotere biodiversiteit. Parkeren gebeurt op halfverharding en regenwater wordt lokaal opgevangen.

Waterval van licht
Het hart van het gebouw wordt gevormd door een atrium, waarin trappen en overlopen de verschillende functies verbinden. Architect John Mol legt uit: “Deze ruimte creëert een waterval van licht tot diep in het gebouw, verbindt mensen uit de organisatie  en zorgt voor ruimtelijkheid, overzicht en dynamiek. Door het atrium aan te kleden met natuurlijke materialen en beplanting (de groene longen van het gebouw) en verdiepingen te verbinden met luie trappen en bruggen ontstaan in het gebouw informele routes die zorgen voor toevallige en spontane ontmoetingen tussen collega’s.” Op de koppen van het gebouw bevinden zich op de 1e verdieping twee wintertuinen, die niet alleen het gebouw voorzien van meer groen, maar ook aan beide zijden de entrees benadrukken.

Parametrisch ontworpen
De gevel van het nieuwe gebouw is parametrisch ontworpen en geoptimaliseerd. Lennaert van Capelleveen, architect bij the ArchiTech Company, voegt hieraan toe: “Dat betekent dat elk element van de gevel, oriëntatie afhankelijk en specifiek is geprogrammeerd voor optimale prestaties en esthetiek. Een innovatieve aanpak die bijdraagt aan de duurzaamheid en efficiëntie van het gebouw.”

Circulair en natuurinclusief
Architect John Mol: “Bij het ontwerpen van het circulaire ABG kantoor streven we naar hergebruik van materialen en optimaliseren we de herbruikbaarheid van gebouwonderdelen in de toekomst. Met een materialenpaspoort en circulaire ontwerpprincipes verlengen we de levensduur van onderdelen en minimaliseren we afval.”

De gevel van het gebouw is biobased, volledig samengesteld uit houten elementen en de rondom aanwezige taluds hebbeneen positieve impact op lokale ecosystemen en biodiversiteit. Door het toepassen van lokale kennis, willen we streven we naar een harmonieuze integratie van natuurlijke elementen in het ontwerp en de omgeving, ter bevordering van een symbiotische relatie tussen mens, gebouw en natuur.

Proces & samenwerking
De overgang naar het Technisch Ontwerp is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen. “De afgelopen periode hebben we als team met veel energie gewerkt aan een ontwerp waarin ambities en techniek samenkomen. De afronding van het DO is een belangrijk moment in dit zorgvuldig begeleide proces.” aldus Matthijs van den Berg, projectmanager. “Met de start van het Technisch Ontwerp werken we toe naar de uitvoeringsfase. We kijken uit naar de verdere concretisering van een gezond, duurzaam en inspirerend gebouw voor de toekomst.”