hero

Hoe staat het met...

Verhalen/27 November 2024

In deze rubriek kijken we een aantal jaren na oplevering kritisch terug op een van onze projecten. Hoe is het gegaan, wat ging er goed of juist minder goed en wat kennen we er in retrospect van leren? In deze editie van ‘Hoe staat het met’ kijken we naar de Havenmeester in Numansdorp.

De Havenmeester in Numansdorp is gebouwd in de gebiedsontwikkeling De Torensteepolder. Het in 2018 opgeleverde gebouw bestaat uit 14 luxe appartementen. De Havenmeester heeft een bijzondere indeling, waarbij bijna elke plattegrond anders is en de appartementen onderling met hun terras of balkon steeds verspringen. Het gebouw is ontwikkeld door Bolton, in opdracht van Midstate. Bij Bolton was Ben Bouwman als projectontwikkelaar verantwoordelijk. Hij vertelt: “De plek waar deze ontwikkeling moest komen vormt een soort entrée naar het centrum van Numansdorp. We wilden iets realiseren dat een landmark zou worden, een uniek punt in de Torensteepolder met een bepaalde sfeer en stijl die past bij deze polder.”

Sturen op kwaliteit
Met deze vraag kwamen Ben en zijn opdrachtgever Ad Ton bij RoosRos architecten terecht. Sander vertelt: “Ze wilden een bijzonder appartementengebouw, maar in het moodboard dat gemaakt was zaten in mijn optiek alleen maar standaard gebouwen. Er lag een primaire focus op het beheersen van de kosten. We hebben de nodige gesprekken gevoerd, waarin we hen hebben kunnen overtuigen om ook te sturen op hoge kwaliteit ,uiteraard binnen het budget. Het resultaat is dit bijzondere gebouw, met woningen met prachtig panoramisch uitzicht en grote balkons. Ik ben heel blij dat Ben dit uitgangspunt heeft volgehouden en gedurende de hele ontwikkeling heeft gestuurd op maximale kwaliteit.” Ben: “RoosRos is geen standaard architect. Ze gaan niet voor snelle winst of de kortste klap. Ze bewaken juist het concept en dat hebben ze in dit project sterk gedaan.

Grote balkons
Als Sander en Ben over het project praten, gaat het steeds over de grote balkons. En niet zonder reden. Ben Bouwman: “Met dit project richtten we ons op een 50+ doelgroep uit de regio. Die mensen kwamen uit grote woningen met ruime buitenruimtes, geregeld waren het voormalige agrariërs. Die moesten we verleiden om in een appartementengebouw te komen wonen. Dan zijn grote balkons met veel privacy cruciaal. Grote balkons zijn kwaliteit.” Sander Ros vult aan: “Net na de oplevering ben ik even gaan kijken en toen viel me gelijk op dat iedereen inderdaad buiten op het balkon zat. En dat er daardoor ook veel interactie onderling was. Hoewel de balkons privacy bieden ten opzichte van elkaar, is er vanaf de balkons veel direct contact mogelijk met bewoners en bezoekers op het maaiveld. Dat hebben we bewust zo ontworpen. Zien en gezien worden, dat draagt bij aan de sociale cohesie.”

Groen plantsoen
Een van de bewoners van het eerste uur is voormalig rentmeester Dees Hermans. Hij kent het gebied als geen ander. “Jaren ben ik bij Fortis rentmeester geweest van de Ambachtsheerlijkheid. Het is hier prachtig wonen! De ligging, de grote balkons, veel glas. Echt geweldig!” Hij bevestigt wat Sander vertelt over sociale cohesie tussen de bewoners. “Waar je zoiets ook aan merkt”, legt hij uit, ”is aan het gemeenschappelijke plantsoen voor de deur. Dat wordt door de bewoners samen onderhouden. Daar leggen bewoners echt ziel en zaligheid in en het ziet er geweldig uit, veel beter dan de gemeente ooit zou kunnen realiseren.” Ben Bouwman vult aan: “Hoe groter de afstand van de publieke ruimte tot de appartementen, hoe minder mensen in de regel doen om die ruimte te onderhouden. Door die twee dicht bij elkaar te maken, gaan bewoners zelf invloed wensen en gaat de VvE er aandacht aan besteden. Dat zien we vaak gebeuren en dat nemen we dus mee in onze plannen.”

Kort tijdsbestek
Het gebouw is in een kort tijdsbestek ontworpen en gerealiseerd. Doelstelling van Ros en zijn team was om een speels gebouw te ontwerpen dat de indruk wekt volledig van glas te zijn. Naast de grote glaspartijen zijn de stukjes gesloten muur zo vormgegeven dat je ze nauwelijks ziet. Vanwege de tijdsdruk – en de overtuiging van Ros en Bouwman dat ze op het goede spoor zaten - zijn bewoners niet meegenomen in de plannen. De tekeningen zijn wel getoetst bij de verkopend makelaar. Sander Ros: “We hadden open plattegronden bedacht, maar met te kleine badkamers. En de tweede slaapkamer was te klein. Die punten hebben we op basis van opmerkingen van makelaar Dick Veldhoen aangepast.” Uiteindelijk bleken het juiste keuzes, want de appartementen waren in no-time allemaal verkocht. En eenmaal bewoond kwamen er vrijwel geen klachten of opmerkingen, zo vertelt bewoner Dees Hermans. “Sommige deuren waren wat zwaar voor de oudere bewoners, dus daar zijn drangers op geplaatst. Maar verder kwamen er eigenlijk geen opmerkingen. Enige puntje dat ik nog kan bedenken is dat het prettig was geweest als we een uurtje instructie hadden gehad inzake alle technische installaties. Dat waren er best wat en nu moesten we zelf uitzoeken hoe alles werkte. Het was fijn geweest als dat uitgelegd was, en bovendien mooie PR voor de ontwikkelaar.” Ben Bouwman: “Goed punt, nemen we mee!”

Voortschrijdend inzicht
Iets dat met de kennis van nu anders had gekund, was de gasaansluiting. Ben Bouwman vertelt: “Ieder appartement kreeg vloerverwarming, maar wel een gasaansluiting voor de keuken en badkamer. Net in de periode dat het gebouw opgeleverd werd, besloot de overheid dat nieuwbouw van het gas af moest. Sommige bewoners waren teleurgesteld dat ze nog een gasaansluiting hadden. Wellicht hadden we daar iets meer op moeten anticiperen.”

Iconisch landmark
Inmiddels is De Havenmeester die iconische landmark die Ben Bouwman en Sander Ros voor ogen hadden. Beide mannen komen nog geregeld langs het gebouw en zijn trots op wat ze neergezet hebben. Sander gebruikt het nog geregeld als referentieproject in tenders en zegt er in een latere fase van zijn leven best te willen wonen. Maar dat is toekomstmuziek, eerst nog even terugkijken. Zouden ze het ontwikkelen, ontwerpen en realiseren van dit gebouw anno 2024 anders doen dan anderhalf decennium geleden? Sander Ros: “Als ik het vandaag zou ontwerpen, zou ik meer doen met bio-based materialen en hout. Dat is een groot verschil met 15 jaar geleden. Ik zou alle gemetselde wanden vervangen door HSB.”

Ben Bouwman: “Wij krijgen vaak de vraag of we nog een dergelijk gebouw gaan bouwen. Bij de ontwikkeling van de Molenpolder die eraan komt, zou zoiets passen. Maar we moeten ook realistisch zijn: zo excentriek en hoogwaardig als De Havenmeester lukt waarschijnlijk niet meer. Dat is niet meer betaalbaar. Dat vind ik natuurlijk spijtig, maar het is helaas een feit.”

Sander Ros is het daar niet helemaal mee eens: “Ik zou de uitdaging om zo’n gebouw op een meer betaalbare manier te ontwikkelen graag aan willen. Ik ben ervan overtuigd dat het kan, met een gezonde balans tussen investering en opbrengst.”

Wordt vervolgd…? We houden u op de hoogte!

Fotografie: Laurens Kuipers

‘Hoe staat het met’ is een terugkerende rubriek waarin we in gesprek gaan met gebouweigenaren en gebruikers over projecten uit het verleden. Gezamenlijk kijken we kritisch naar het project en bespreken we de leerpunten die RoosRos in aankomende projecten kan meenemen