GOED voor elkaar
Nieuws/09 May 2025Met het boren van de laatste paal door wethouder Adriaan van der Wulp is in Oud-Beijerland een belangrijke stap gezet richting de realisatie van gezondheidscentrum GOED voor elkaar.
Het centrum komt op de plek van de voormalige gemeentewerf aan de Irenestraat en vormt straks de nieuwe thuisbasis voor vijf huisartsenpraktijken en diverse andere eerstelijns zorgverleners, zoals een apotheek, thuiszorg, fysiotherapie en logopedie. Een langgekoesterde wens die nu werkelijkheid wordt.
GOED
Om goede zorg te kunnen blijven leveren dient een huisartspraktijk meer en meer als team te functioneren, er is meer personeel aan boord gekomen en goede samenwerking met andere partijen is essentiëler geworden. ‘GOED voor elkaar’. GOED staat voor Gezondheidszorg Onder Eén Dak. Samen met de andere medische disciplines kan er in het nieuwe gezondheidscentrum ruimte worden geboden voor deze samenwerking om zo betere kwaliteit en patiëntgerichte zorg te realiseren.
Fon van den Bussche MHA, projectleider GOED voor elkaar: “Een goed doordacht en ontworpen gezondheidscentrum zorgt ervoor dat patiënten er gemakkelijk hun weg kunnen vinden en dat de zorgverleners er prettig kunnen werken. Maar een belangrijke functie is ook dat de multidisciplinaire samenwerking veel beter vormgegeven kan worden vanuit één gebouw met korte overleg lijntjes. Mooi om te zien dat het gebouwontwerp aan deze criteria voldoet.”
Samenwerking
Eline Hoogendijk, projectmanager RoosRos: “Voor het GZC Oud-Beijerland hebben wij als RoosRos, in opdracht van de huisartsen en in samenwerking met Built by De Wildt, het ontwerp vormgegeven. Daarnaast hebben wij het ontwerpteam aangestuurd en de omgevingsvergunning aangevraagd. We begeleiden nu met oog voor esthetiek de realisatie door aannemingsbedrijf P. & G. Hooghwerff. De verwachting is dat het gezondheidscentrum in de eerste helft van volgend jaar zijn deuren opent.”
Natuur inclusief
Het nieuwe gezondheidscentrum is zorgvuldig ingepast in de bestaande stedenbouwkundige structuur. Met de inpassing van het gebouw en de invulling van het parkeerterrein is ook een nieuwe groenstructuur bedacht met o.a. fraaie bomen. Het terrein wordt natuur-inclusief ontwikkeld. Het op het terrein gelegen oudste rioolgemaal (1953) van de Hoeksche waard heeft een monumentenstatus en krijgt t.z.t. een opknapbeurt. De bestaande inrit van de gemeente werf wordt straks de toegang tot het parkeerterrein van GOED voor elkaar.
Laagdrempelig en toegankelijk
De ligging – midden in een woonwijk en vlak bij de dorpskern – maakt het centrum goed bereikbaar voor inwoners uit het hele dorp. Laagdrempelige, toegankelijke zorg wordt zo gewaarborgd.