hero

Ge(s)laagd concept

Verhalen/15 November 2018

Een helder bouwconcept, vaste afmetingen, een vaststaand grid vanuit het denken in een lagenstructuur. Dit alles maakt de Beroepscampus Middelharnis tot een bijzonder gebouw. Een generiek kader met een specifieke invulling.

Een simpele structuur hoeft niet te betekenen dat het een saai gebouw wordt.” Projectarchitect Henk de Gelder over Beroepscampus Middelharnis.

Door te werken met een lagenstructuur krijgt het gebouw een flexibel karakter. In dit onderwijsproject is sprake van meerdere lagen: het permanente skelet en de gevels; de semipermanente binnenwanden, plafonds, installaties en interieurcomponenten; en de inrichting van het gebouw. Lagen die los van elkaar zijn verwerkt tot een functioneel en duurzaam onderwijsgebouw. Niet alleen in materiaalkeuze, maar zeker ook in detaillering van de aansluitingen. Een gebouwstructuur en benaderingswijze die aanpasbaar en toekomstgericht is. Kortom een ge(s)laagd concept.” Aldus de Gelder.

De begane grond bestaat uit het praktijkgedeelte van de opleidingen. Daarboven bevinden zich de verdiepingen met de onderwijsruimtes. Het midden is echt het hart van de campus. Spel van licht en beleving is goed te zien vanuit het centrale punt.

Iedere ruimte is zo ontworpen dat er op een later tijdstip gemakkelijk wijzigingen kunnen worden doorgevoerd. Wellicht wordt het pand over een aantal jaar een wooncomplex, dit is door de gebruikte bouwstructuur makkelijk te realiseren. RoosRos is er van overtuigd dat gebouwen niet alleen gezond, maar ook toekomstgericht moeten zijn.

Sander Ros: “Belangrijke vraag hierbij is hoe gebouwen kunnen inspelen op toekomstige - nu nog onbekende - ontwikkelingen en nieuwe vormen van gebruik. Tijdens mijn afstudeerproject aan de TU Delft heb ik onderzoek gedaan naar ‘het kader en de generieke ruimte’, een promotiewerk van dr. ir. Bernard Leupen. Dit heeft er mede toe geleid dat wij bij RoosRos in gebouwen een onderscheid maken tussen een permanent deel van een gebouw en flexibele – vrij in te vullen en eenvoudig aan te passen - delen van een gebouw. Het permanente deel wordt gezien als generiek kader van hoge kwaliteit, goed in gepast in de context en vaak bovengemiddeld gedimensioneerd, zodanig dat in de toekomst verschillend gebruik mogelijk is. Dit generieke kader kan worden ingevuld met flexibele en snel wijzigende programma’s en interieurs.

Een voorbeeld hiervan is de gevel. Deze kan volledig uit elkaar worden gehaald. Door middel van een clickbrick-systeem kun je de stenen hergebruiken. Daarnaast was er extra aandacht tijdens dit project voor akoestiek en daglicht. Dit door middel van de groene wanden op de verdiepingen. Deze wanden bestaan uit mos en op de begane grond uit levend groen. Niet alleen de akoestiek is hiermee geregeld ook de luchtkwaliteit en de beleving. Ook het exterieur heeft een aantal van de kenmerkende levende groene wanden.

De beroepscampus staat op Goeree-Overflakkee, het eiland dat er naar streeft om in 2020 energieneutraal te zijn.