hero

Bio-Beesd

Nieuws/10 January 2025

De contouren van de nieuwe Brede School in Beesd zijn al goed zichtbaar. De houten kolommen- en liggerstructuur staat overeind en de open gebouwstructuur en de ruime lichtinval beginnen echt tot leven te komen.

Tekst: Schooldomein

Verbinding en ontmoeting
De nieuwe Brede School Beesd is ontworpen met verbinding als centraal thema. Architect Jos Hermans van RoosRos Architecten licht toe: “Het plein verbindt de gebruikers en omwonenden, en de nieuwe brede school verbindt de gebruikers. Je vindt straks in het gebouw geen harde grenzen; de beide scholen hebben een eigen identiteit, maar delen algemene ruimten, waarbij de leerlingen zo de bibliotheek in kunnen lopen als verlengstuk van het onderwijs. Daarnaast maken we een fysieke verbinding met Het Klokhuis en de sporthal.”
De bouw van 150 nieuwe woningen in Beesd is uiteraard van invloed op de ontwikkeling van de brede school. Peter Brons, ambtelijk projectleider van de gemeente West Betuwe, vertelt: “We bouwen nu 12 lokalen, maar houden rekening met een verdere groei naar 15 lokalen; de fundering ligt er al. De architectuur, constructie en installatietechniek zijn op elkaar afgestemd.”

Hout en biobased materialen
Jos knikt: “Het is een biobased houten kolommenstructuur, houten verdiepingsvloeren en dak, waarbinnen je makkelijk kunt uitbreiden of loskoppelen. De architectuur met het oplopende dak van de brede school vormt één geheel met het groene daklandschap van Het Klokhuis. Het is ook de archetypische vorm van de boerenschuren in de Betuwe. Voor de kinderen is het herkenbaar qua schaal en vorm. Een bijzonder constructief element vormen de drie boomstammen als onderdeel van de oplopende glazen gevel die de groei van het kind symboliseren. De houten draagstructuur is in co-creatie ge-engineerd met Adviesbureau Van de Laar. Het wordt een gebouw met houten verdiepingsvloeren, houten kanaalplaatvloeren, biobased houten tussenwanden, houten dakplaten met vlasvulling en een groen dak. Het nieuwe gebouw is eenvoudig herindeelbaar maar ook losmaakbaar en opnieuw te gebruiken. Het gebouw voorziet straks in eigen energie. En het dak en delen van de gevels zijn voorzien van veel groen voor waterbuffering en tegen hittestress. Ook leuk; de 30x30 tegels gebruikt de gemeente voor een tijdelijke school in Geldermalsen, net als het hekwerk. In het oude gebouw worden ook materialen geoogst die zichtbaar worden in het nieuwe gebouw.”

Losmaakbaar en herindeelbaar
Rob de Zwart, installatieadviseur bij Galjema, vult aan: “Een duurzaam installatietechnisch ontwerp is een uitdaging. Daarnaast moet het gebouw losmaakbaar en herindeelbaar zijn. Daarin moet je vanaf het eerste moment samenwerken. De kunst in de vormgeving van het houten gebouw is om de installaties zoveel mogelijk uit het zicht te laten. We hebben hier gekozen voor een warmte-koudeopslag (WKO) met pv-panelen. Verder gaan we een all-air systeem toepassen met vloerverwarming en is de temperatuur ingeregeld op 22 graden, volgens Frisse Scholen klasse B. Vanwege de netcongestie maken we tijdelijk gebruik van de capaciteit in Het Klokhuis. Ook een mooi voorbeeld van verbinding.”
De duurzame aanpak sluit aan bij de ambitie om een toekomstbestendige en circulaire leeromgeving te realiseren, waarbij hergebruik, losmaakbaarheid en energie-efficiëntie centraal staan.

Van ruwbouw naar afbouw
Thomas Oevermans, projectleider aannemersbedrijf P. van Leeuwen: “Op het moment dat ik dit schrijf gaan we met kerstvakantie. We hebben het afgelopen jaar al mooie vooruitgang geboekt. De constructie is geplaatst en de verdiepingsvloeren zijn gelegd. Daarna zijn de gevels met de kozijnen en het glas erin eromheen gezet. Nadat dat allemaal gebeurd is hebben we het dak er opgelegd. Nu zo net voor de kerst staan op de begane grond de frames van de houten stokkenwanden er. Ja kan nu al mooi de indeling van het gebouw zien. Na de vakantie gaan we lekker verder met de afbouw binnen en zullen ook aan de buitengevel de houten delen er tegenaan gemaakt gaan worden.”