hero

Adiabatische koeling in combinatie met PCM’s

/12 December 2022

Onze ‘zwarte loods’ in Oud-Beijerland heeft nog steeds de kenmerken van de opslagloods zoals het gebouw ooit gebruikt werd. In het belang van het welbevinden van onze collega’s en het milieu hebben er in de loop van de tijd verschillende aanpassingen plaatsgevonden. Zo is de oude loods opnieuw geïsoleerd voordat we het in gebruik namen als kantoor; zijn er grote daglichtopeningen gemaakt; is het dak vol gelegd met zonnepanelen en is er recent gekozen voor een energiezuinige manier van luchtbehandeling. Met vooral de warmere zomers zorgen we zo voor frisse lucht in ons kantoor. Gezond, duurzaam en toekomstgericht!

Nieuwe systemen
Collega Pieter Schipper is één van de collega’s uit het team wat zich heeft bezig gehouden met het nieuwe klimaatsysteem, hij vertelt: “Een groot pand als ons kantoor kun je bijna niet koelen met airconditioning. Het kan wel, maar het kost heel veel energie en dat is niet goed voor het klimaat. Vandaar dat we hebben gekozen voor adiabatische koeling in combinatie met Phase Change Materials (PCM) om het beste resultaat te behalen.” Het nieuwe klimaatsysteem koelt via luchtzakken die aan het plafond bevestigd zijn in het hele pand."

Adiabatische koeling
Adiabatische koeling wordt ook wel verdampingskoeling genoemd, omdat het de temperatuur van lucht laat dalen door middel van waterverdamping. De energie die nodig is voor het verdampen wordt onttrokken aan de lucht, waardoor deze afkoelt. Het systeem is geleverd door Oxycom en geïntegreerd door Barth installaties.

 

Ionisatie
In de twee apparaten van de adiabatische koeling zit ook een ionisator. Dit is een effectieve techniek om schadelijke deeltjes uit de lucht te filteren. Dit gebeurt door de lucht elektrisch te laden met positieve en negatieve ionen. Deze minuscule magneetjes kleven aan de vervuilde deeltjes waardoor ze zwaarder worden en op de grond terecht komen; de vervuilende deeltjes worden niet langer ingeademd.

PCM
De adiabatische koeling werkt samen met het faseovergangsmateriaal (PCM). Dit zijn materialen waarvan de faseverandering (van vast naar vloeibaar en van vloeibaar naar vast) wordt gebruikt om warmte of kou op te slaan en af te geven. Je kunt het zien als koelelementen in je koelbox, waardoor je eten en drinken langer koud blijft. Ze houden de warme of koude temperatuur langer vast, waardoor er minder gekoeld hoeft te worden. De PCM’s zijn bovenin de stellingen nabij de luchtinvoer geplaatst. Door ze als lamellen naast elkaar te positioneren is het ook een grafisch mooie toevoeging aan ons interieur. De gecombineerde systemen samen zorgen voor een prettig binnenklimaat.