hero

Zorgdiensten onder één dak

Nieuws/15 November 2023

Klaaswaal krijgt een zorgcluster waar diverse zorgdiensten onder één dak worden gehuisvest. De nieuwbouw wordt gerealiseerd op de plek van de huidige ambulancepost naast de brandweerkazerne. Een mooi voorbeeld van samenwerking en zorgcoördinatie.

In het nieuwe zorgcluster zullen Coöperatie Ambulancezorg Zuid-Holland Zuid, de Zorggroep Hoekschewaard ZGHW, en huisartsenpost HAP ’t Hellegat samen onder één dak worden gehuisvest. In het pand is ook ruimte voor andere zorggerelateerde functies. Door de huisvesting onder één dak ontstaat een gezamenlijke plek waar integraal kan worden samengewerkt en waar de zorgaanbieders elkaar zullen versterken. Een mooi voorbeeld van zorgcoördinatie en samenwerking! Jochem Jansen: ‘Om kwaliteit van zorg te kunnen blijven leveren die we gewend zijn in een maatschappij waarbij de zorgvraag alsmaar toeneemt en complexer wordt, zullen zorgpartijen elkaar steeds meer meten opzoeken ten einde de zorg in de keten optimaal op elkaar af te kunne stemmen. Ik ben er van overtuigd dat het initiatief om met deze drie partijen onder een dak te gaan zitten, hier een wezenlijke bijdrage aan gaat leveren voor alle patiënten uit de regio’.

Het zorgcluster is ontworpen door RoosRos Architecten dat ook de naastgelegen brandweerkazerne (RoosRos en Bogaerds) heeft ontworpen. De nieuwbouw sluit naadloos aan op de vormgeving van de brandweerkazerne. Een zwart houten volume in de vorm van een schuur; deze refereert aan de aanwezige zwartgeteerde boerenschuren in de omgeving. Het gebouw krijgt een grote insnede aan de voorzijde ten behoeve van de uitruk van ambulances. Op de verdieping komt een abstract vormgegeven ‘dakkapel’ van glas. Een ander opvallend element is het dakterras met een boom op de hoek van het pand.

Dit project wordt ontwikkeld door Built by De Wildt en RoosRos architecten. De realisatie is gepland in 2024.

Projectteam: Harwin Meerkerk, Jeroen Beerens, Sander Ros