hero

Next Generation

Verhaal/16 November 2023

Hoe kijkt de nieuwe generatie aan tegen architectuur? Welke dromen hebben kinderen over de toekomst? Tekstschrijver Chantal Richter interviewde de kinderen van onze collega’s, voor ons feestelijke jubileummagazine. Sommige vinden het werk van hun ouders heel erg leuk, anderen zéker niet. Maar de rode draad in alle gesprekken is toch wel dat deze kinderen tussen de 4 en 20 jaar trots zijn op hun ouders. Om wie ze zijn en hoe ze met hun werk omgaan.

“Moderne witte gebouwen, met veel glas.”
Jilke Kruijsdijk, 11 jaar: “Het Operahuis van Sydney vind ik het mooiste bouwwerk dat er is, zo gaaf aan het water, en de vorm ervan! Ik denk dat we later in moderne witte gebouwen wonen, met heel veel glas. Zodat je het gevoel hebt dat je altijd buiten bent. Ik ben bang dat er in de toekomst nog steeds milieuvervuiling is, omdat mensen te lui zijn om er echt wat aan te doen.”

“Zelf teken ik graag huizen in sketchup”
Arne van Doorn, 11 jaar: “Ik heb wel ‘s een school bekeken die mijn vader zelf heeft getekend. Dat vond ik gaaf om te zien. Zelf teken ik graag huizen in sketchup op de computer. En van Lego heb ik pas nog een dolfinarium gebouwd.”

“Dat hij opeens een trap tevoorschijn tovert”
Stijn Schipper, 10 jaar: “Mijn vader tekent huizen op de laptop. Soms mag ik meekijken, en zie ik dat hij zomaar even een trap of een tafel met stoel tevoorschijn tovert in een huis. Het lijkt mij leuk werk, maar ook moeilijk! Ik vind dat RoosRos mooi werk heeft gedaan aan Spuifront in ons dorp (Oud-Beijerland). Vooral tof vind ik het jaartal 2023 in de gevel. En dat er allemaal verschillende kleuren en blokjes gebruikt zijn. Het is mijn droom om profvoetballer te worden. Messi is mijn grote voorbeeld.”

“Later word ik kok!”
Lohran Mol, 14 jaar: “Vroeger stond ik al graag in de keuken, om m’n moeder te helpen of om nieuwe recepten uit te proberen. Later word ik kok! Dat is wat anders dan het werk van mijn vader, wat ik wel een gaaf beroep vind. Ziet er best ingewikkeld uit, een heel gebouw zo gedetailleerd in de computer zetten; ik zou het niet kunnen. Toch ben ik ook vaak aan het tekenen, maar dan doodles met allerlei kleuren en (strip)figuren.”

“Een auto-helicopter van lego”
Hein Kruijsdijk, 6 jaar: “Ik heb pas een auto-helicopter gemaakt van lego, maar ik denk niet dat er echt vliegende auto’s komen, ook niet over 70 jaar. Tekenen vind ik leuk, ik heb pas een boomhuis geschetst op papier. Later word ik bouwvakker, of ik ga in een dierentuin werken, misschien kan ik daar wel dierenverblijven maken.”

“Mijn vader is echt wel mijn voorbeeld”
Judah van Heemst, 17 jaar: “Mijn vader werkt al 25 jaar bij RoosRos. Ik zie dat hij er altijd voor iedereen wil zijn. Hij neemt veel taken op zich, en komt daardoor vaak later thuis dan gepland. Hij zet zich altijd 100% in om het beste resultaat te halen. Daarin is mijn vader echt wel mijn voorbeeld. Ik wil later ook op die manier in mijn werk staan - al is het in een heel andere branche, namelijk radiologie.”

“Ik denk plattegronden maken”
Julia Schipper, 8 jaar: “Ik ben weleens op kantoor geweest van mijn vader. Ik zag daar plekjes waar allemaal mensen werken, ik denk plattegronden maken. En er was lekkere chocomel! Van RoosRos vind ik het huis aan de Langeweg in Oud-Beijerland erg mooi, vooral de beige kleur en de planken aan de voorkant. Later wil ik bakker worden. Gebakjes, taart, eierkoeken en brood maken. Dat lijkt mij wel wat.”