hero

Woningen uit de fabriek

Nieuws/23 March 2022

Meer tempo, meer regie, meer woningen. Minister Hugo de Jonge wil naar 100.000 woningen per jaar. RoosRos ontwerpt voor Daiwa House Modular Europe modulaire woningen uit de fabriek

De druk op de huizenmarkt is hoog. Er is veel vraag en beperkt aanbod. De hoge huizenprijzen maken het voor starters vaak onmogelijk om een huis te kopen en ouderen blijven in hun eengezinswoningen wonen omdat ook de seniorwoningen moeilijk bereikbaar zijn. De druk op de woningmarkt neemt toe en de groep ‘economisch daklozen’ groeit. Wat is de oplossing?

Slimmer, sneller en schoner bouwen
Daiwa House Modular Europe – een van onze opdrachtgevers - bouwt slim, snel en schoon. In de fabriek in plaats van traditioneel op de bouwplaats. Het woonconcept van Daiwa is duurzaam, circulair en wordt op maat gemaakt in de fabriek. Het voordeel van circulair bouwen is dat de modules na vele decennia van gebruik weer kunnen worden hergebruikt; Daiwa House Modular Europe bouwt circulaire woningen die in de toekomst niet gesloopt worden, maar worden gedemonteerd en hergebruikt. Zo worden er een duurzaam thuis voor iedereen gecreëerd.

Rozenburg en Dordrecht
In opdracht van Ressort Wonen en Daiwa House Modular Europe ontwierp RoosRos Architecten 44 seniorenwoningen in Rozenburg. Ook in Dordrecht ontwierp RoosRos 333 woningen voor starters en studenten voor Daiwa House Modular Europe.

Modulair gebouwd
Beide projecten worden modulair gebouwd in de fabriek van Daiwa House Modular Europe. Dat wil zeggen dat de units zo compleet mogelijk en met zoveel mogelijk afwerking in de fabriek worden gebouwd. Vanuit de fabriek worden de units op transport gezet naar Rozenburg of Dordrecht, om op locatie afgemaakt te worden. Deze snelle manier van werken beperkt de bouwtijd op de bouwlocatie en voorkomt grote bouwoverlast voor omwonenden.

Ontwerpstrategie
Woningen die in een fabriek worden gebouwd zorgen voor een nieuwe manier van ontwerpen. Architect-partner Mark Boschman vertelt: “Daiwa werkt met woonstandaarden waarmee al een basis is gemaakt om tot goede woningplattegronden te komen. Bij het ontwerpproces moet je weten hoe het systeem werkt.” Beide projecten illustreren welke ontwerpvrijheden er zijn in de gevelindelingen en de materiaalkeuze.

Een ontwerp met een knipoog
De architectuur van de woningen in Rozenburg is een knipoog naar de woningen die er al stonden en zullen herkenning oproepen bij de omwonenden. De woningen zijn ruim opgezet, duurzaam, energiezuinig en natuurlijk modulair gebouwd. De woningen zijn georganiseerd rond een groene buitenruimte waarbij er naast de woningen ook ruimte is gemaakt voor het bewegen en stallen van rollators en scootmobiels. Op dit moment worden deze woningen gemonteerd op de bouwlocatie.

Een ontwerp rond een binnentuin
Voor het Leerpark in Dordrecht zijn twee woongebouwen met totaal 333 woningen ontworpen rondom een afgesloten binnentuin. De binnentuin legt een verbinding met de historische Dubbeldamseweg. Door de keuze van richtingen van bouwvolumes en het creëren van zichtassen is het plan verankerd in de omgeving van het Leerpark. De houten gevels krijgen een subtiele detaillering en zullen in de loop van de tijd vergrijzen en daarmee een natuurlijke uitstraling krijgen.

Amsterdam
Naast deze projecten hebben wij ook in Amsterdam modulaire woningen ontworpen. Deze projecten zijn goede voorbeelden van circulaire en modulaire woningbouw. Een van de goede oplossingen voor de sterk toegenomen vraag naar betaalbare woningbouw.