hero

Wonen bij Lars

Nieuws/11 March 2021

Je kunt geen krant of blad openslaan of het gaat erover… “Waar blijven die huizen nou?” Zo kopte ook Elseviers Weekblad afgelopen week. Standaardisatie en repetitie is wellicht één van de antwoorden. Samen met Jan Snel ontwikkelde RoosRos het project Wonen bij Lars en vervolgens ook Wonen bij Lily. Een mooi woonproject in het campusgebied van Lelystad bestaande uit 152 verplaatsbare woningen.

Modulair en circulair
‘Wonen bij Lars’ bestaat uit 152 modulaire en circulaire woningen die grotendeels al in de fabriek gebouwd zijn. Hierdoor ging de bouw ongekend snel. Op 16 september 2020 werd de eerste paal geslagen. Zo’n vier maanden later namen de eerste bewoners hun intrek in hun appartement. Het plan bestaat uit drie compacte woongebouwen met kleine, volwaardige appartementen: gelijkvloers, heel energiezuinig en gemaakt van eerlijke materialen. Vanuit deze woningen is het mogelijk om door te stromen naar bijvoorbeeld een reguliere sociale huurwoning.

Jan Snel is tevens verantwoordelijk voor het aanleggen van parkeerplaatsen, fietsenstallingen en groene zones. Bij de parkeerplaatsen wordt gebruik gemaakt van halfverharding. Hierdoor kan regenwater beter worden opgenomen in de bodem, zonder dat deze in het riool verdwijnt. Bovendien is de bestrating opneembaar, waardoor deze in een later stadium ook circulair en herbruikbaar is.

Bij het ontwerp is gekozen voor duurzame materialen en een rustig kleurengebruik dat past in de omgeving. Architect Mark Boschman: “De architectuur kenmerkt zich door grote raampartijen met frisse kleuraccenten die het gebouw leesbaarheid geven."

Fotografie: Cojan van Toor en Jan Snel