hero

Moodumo - circulair en biobased

Nieuws/08 November 2022

Als vervolg op de Dutch Design Week heeft RoosRos de pilot Moodumo uitgewerkt tot een prototype woning in Almere. Moodumo is een uniek repeteerbaar en opschaalbaar woonconcept mede ontwikkeld met DAIWA House Modular Europe.

We voelen een grote verantwoordelijkheid om gezonder, duurzamer en circulair te bouwen. Samen zoeken we naar nieuwe toepassingen van (biobased) materialen, nieuwe manieren van wonen en naar andere wegen om 'waarde te creëren'. 

Moodumo is partner geweest van de The Embassy of Circular & Biobased Building op de Dutch Design Week. Binnen deze Embassy worden de mogelijkheden van biobased materialen en circulaire methodieken zoals losmaakbaarheid en modulariteit onderzocht. Het doel is om tot unieke, echt duurzame, levensloopbestendige woningen te komen. Eén van de resultaten van dit onderzoek is het paviljoen ‘The Exploded View beyond Building’ op de Floriade 2022.

Lees hier meer over The Exploded View - Een terugblik op de toekomst | RoosRos

Architect-partner Mark Boschman: “De nood voor betaalbare duurzame nieuwe woningen is hoog. Gemeenten en steden lopen tegen de grenzen van verdichting en leefbaarheid aan en grote vraagstukken zoals de stikstofdiscussie vertragen de bouw. Starters maken vrijwel geen kans op de huidige woningmarkt en mensen zonder vermogen kunnen enkel dromen van een eigen huis. Dat kan en moet anders!”

Moodumo is onderdeel van een schaalbaar woonconcept. Door een slimme dimensionering en detaillering van de vloeren, kolommen en gevels zijn de eenheden niet alleen naast elkaar maar ook gestapeld toepasbaar. De hoofdstructuur bestaat uit een houten skelet dat is ingevuld met biobased dampopen gevels, binnenwanden en afwerkingen. Van concept tot detail is het gebouw biobased en losmaakbaar.

Onder ideale omstandigheden is de conceptwoning in de moderne fabriek van DAIWA gebouwd. De woning bestaat uit twee nagenoeg volledig afgewerkte modules die op locatie aan elkaar zijn gemonteerd. Een bouw- en montagewijze die in deze tijd veel voordelen biedt. 

“Vanuit het onderzoek in de The Embassy of Circular & Biobased Building hebben we een groot netwerk opgebouwd van ‘biobased’ partners. Leveranciers en producenten van biobased materialen, bouwbiologen,  boeren die gewassen telen waarmee we kunnen gaan experimenteren en uiteraard bouwers. Hierdoor bevinden we ons in de voorhoede van de ontwikkelingen rondom biobased bouwen.”