hero

Brandweerkazerne Papendrecht geopend

Nieuws/23 June 2022

Vanavond wordt de brandweerkazerne aan de Willem Dreeslaan officieel geopend. De zwarte kijkdoos met een groot venster is sinds mei 2021 in gebruik. Leidend bij het ontwerp is dat de gebouwelementen demontabel en herbruikbaar zijn.

Minimalisme
Achter een minimalistisch gedetailleerde glazen pui staan de brandweerauto’s vol in het zicht van de voorbijgangers. In het gebouw is er naast de in het oog springende remise een fraaie instructie- en multifunctionele ontmoetingsruimte gemaakt met zicht naar buiten en naar de remise.

Adaptief gebouw
Het gebouw is geschikt om de veranderingen in de tijd te doorstaan. Tevens blijft er na levensduur van het gebouw zo min mogelijk restafval achter. De gebouwonderdelen kunnen eenvoudig gedemonteerd worden. Bijvoorbeeld de constructie: de knopen tussen de liggers en kolommen zijn zodanig gedetailleerd dat ze losmaakbaar zijn. Ook de gevelelementen en de glazen puivulling zijn demontabel. In het interieur is gerecycled hout toegepast dat geoogst is uit andere projecten. Er zijn kanaalplaatvloeren toegepast met een VBI greenscore. Voor de fundering is Freement ‘circulair cement’ toegepast. Het gebouw is BENG en past daarmee binnen de duurzaamheidsambitie van de gemeente Papendrecht.

Meer lezen over de brandweerkazerne in Papendrecht? Klik dan hier.

RoosRos wenst de brandweer en de jeugdbrandweer nog vele jaren werkplezier in hun nieuwe kazerne!

Betrokken partijen: RoosRos architecten, BMN De Klerk, Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Gemeente Papendrecht, van Es architecten (ontwerp inrichting), moBius consult B.V., Barth Installatietechniek B.V., De Blaay-Van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs B.V., SR&A Bouwbegeleiding & Advies en PELECON | structural engineers.

Fotografie: Lucas van der Wee

De opening van de brandweerkazerne zien? 

Video | Opening brandweerkazerne Papendrecht