hero

VSO Drechtster College

RoosRos gaat de nieuwbouw van Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) Het Drechtster College in Dordrecht ontwerpen. Voor de aanbesteding gaven wij een visie voor een ingetogen en compact onderwijsgebouw met gymzaal in een groene omgeving. Het gebouw van 3.200 m2 biedt straks onderdak aan 180 jongeren van 12 tot 20 jaar uit het speciaal onderwijs.

De winnende visie is een veilige, prikkelarme en toch dynamische omgeving waar VMBO-onderwijs en een Arbeid Gerichte Leerweg (AGL) aangeboden wordt. In opdracht van Stichting Yulius Onderwijs gaat ons bureau aan de slag met het uitwerken van deze visie.

Prikkelarm versus dynamisch 
Het uitgangspunt is een gebouw zonder lokalen maar met leefwerelden die direct verbonden zijn met de groene omgeving. Naast de leefwerelden maakt ‘Het Bedrijf’ een prominent onderdeel uit van het programma. Hier kunnen leerlingen arbeidsgericht leren, uiteenlopend van het maken van meubels en het repareren van fietsen tot het leren koken en het ontwikkelen van horecavaardigheden. De leefwerelden zijn gebaat bij de connectie met de natuur terwijl ‘Het Bedrijf’ en praktijkruimtes verbonden zijn met de dynamische omgeving.

In het eerste kwartaal van 2022 wordt het voorontwerp afgerond.

* Bijgaande render en schetsen zijn beelden uit de selectiefase en gemaakt voordat het overleg met de school heeft plaatsgevonden.