hero

Van Vollenhovenkwartier Rotterdam

In het Rotterdamse Scheepvaartkwartier is een kantoorgebouw uit de jaren ‘60 van de vorige eeuw herbestemd tot woongebouw. Van ‘bruut’ kantoor tot hip wooncomplex met city-lofts en meerkamerappartementen. Het voormalig kantoor van der Vorm aan de Van Vollenhovenstraat is compleet op de schop gegaan en getransformeerd tot een modern pand met een klassieke uitstraling.

Het pand had een ideale structuur. Het grid van dragende kolommen zorgde ervoor dat er nauwelijks dragende binnenwanden gesloopt hoefden te worden. De diepte bleek echter lastiger. Het breedste deel van het gebouw telt 44 meter, waardoor het moeilijk was om daglicht diep het gebouw in te brengen. Dat resulteerde in een zoektocht naar de geschikte type woningen. Uiteindelijk is gekozen voor een mix van meerkamerappartementen op de hoge bouwlagen en smalle lofts op de eerste vier lagen.

Atrium
De kern van het gebouw is op het breedste deel van het pand over meerdere etages opengebroken, waardoor verdiepingen onderling visueel aan elkaar verbonden worden. Zo ontstaat een indrukwekkend binnengebied dat uitnodigt tot ontmoeting. Verder bevindt zich op de vijfde etage van het gebouw een ruim dakterras voor gezamenlijk gebruik.

Constructief is aan de gevels behoorlijk ingegrepen. Langs de facade bevonden zich betonnen randbalken voor de bevestiging van de grindbetonplaten, die veel daglicht weg namen. Deze randbalken zijn overal vervangen door smallere stalen elementen. Dat resulteerde in meer daglicht en leverde een gebouw op met een ranker horizontaal aanzicht. In het gebouw zelf is de betonnen structuur zoveel mogelijk in het zicht gelaten.

Fotografie: Jeroen Musch & ABB Bouwgroep

Opdrachtgever

Trivestor Groep | ABB Bouwgroep | DBOG B.V.

Oplevering

november 2018

Oppervlakte

ca. 30.000 m2

Henri Zwerus
Directeur

Henri Zwerus

Mathijs Tabbers
Architect

Mathijs Tabbers

Frans van Heemst
Projectmanager

Frans van Heemst

Teun de Vries
BIM-coördinator

Teun de Vries

Bertold van Burg
Directeur

Bertold van Burg

https://www.abbbouwgroep.nl/projecten/vanvollenhovenkwartier/

ABB Bouwgroep