hero

Stationsplein Den Haag

Het voormalige Grote Belastingkantoor op de unieke locatie aan het Stationsplein in Den Haag wordt getransformeerd tot hotel en woongebouw. Het pand, dat al zeven jaar leegstaat, krijgt een nieuwe bestemming en een ‘nieuw gezicht’ op een prominente plek in Den Haag. In het gebouw komen 199 hotelkamers en 66 middeldure huurappartementen. In de plint houden de huidige supermarkt en horeca hun plek.

Entree van Den Haag
Het voormalige Grote Belastingkantoor op de unieke locatie aan het Stationsplein in Den Haag wordt getransformeerd tot hotel en woongebouw. Het pand, dat al zeven jaar leegstaat, krijgt een nieuwe bestemming en een ‘nieuw gezicht’ op een prominente plek in Den Haag. In het gebouw komen 199 hotelkamers en 66 middeldure huurappartementen. In de plint houden de huidige supermarkt en horeca hun plek.

Het pand tegenover treinstation Holland Spoor draagt bij aan de ‘entree naar de binnenstad’. Voor deze binnenstedelijke herontwikkeling is stedenbouwkundig gekozen het hoekaccent te benadrukken en te versterken. De kleur van de baksteen is uitgezocht bij de lichte details van het stationsgebouw en versterkt de uitstraling in de voornamelijk donkerrode omgeving. De bestaande constructie van het gebouw wordt hergebruikt en uitgebreid naar buiten. Daarnaast wordt het met twee verdiepingen verhoogd. Deze twee verdiepingen springen op hun beurt terug om het stedenbouwkundig accent af te maken.

De gevel bestaat uit steen en veel glas. De appartementen en hotelkamers hebben ramen van vloer tot plafond. Hierdoor krijgt het gebouw een licht en luchtig karakter en wordt de verticale geleding benadrukt. Vanuit het pand is prachtig zicht over Den Haag. Bewoners en bezoekers ervaren de stad en dragen bij aan de levendigheid van het Stationsplein.

De ontwikkeling van het Grote Belastingkantoor past in de update van het hele gebied. De metamorfose van deze zo beeldbepalende leegstaande kantoren betekent opnieuw een geweldige impuls voor het Stationsplein.