hero

Studentenwoningen Stieltjesweg Delft

In het hart van de TU-wijk ontwierp RoosRos een nieuwe campus. Het project bestaat uit de herbestemming van het voormalig kantoor van Deltares en de nieuwbouw van de toren. Samen vormen zij een studentencomplex van 30.000m2 in het hart van de TU-wijk, tussen de faculteit Civiele Techniek en Technische Natuurwetenschappen.

De student centraal
In het project stond de student en zijn woonwens centraal. De mix van nieuwbouw én hergebruik geeft het project een specifiek karakter en een diversiteit aan woonvormen. In de 75m hoge toren zijn 525 zelfstandige studentenunits gerealiseerd. Het voormalige kantoorpand is herbestemd tot 186 kamers met eigen badkamer, verdeeld over 12 groepswoningen met gedeelde woonkamer en keuken. De TU heeft de wens om meer studenten óp de campus te laten wonen en dat wordt met de aanwezigheid van een supermarkt, koffiewinkel, (dag)horeca, wasserette en zelfs een kapper aantrekkelijk gemaakt.

Gevelpatroon
De gevel van de nieuwbouw -en een deel van de bestaande bouw- benadrukt het technische karakter van de TU. Over de gevel is een geabstraheerd patroon van de integraal van een sinus- en cosinusgrafiek te zien. Een verwijzing naar het werk van Johannes Stieltjes, de beroemde wiskundige waarnaar de Stieltjesweg vernoemd is. De hoogbouw is vanaf de snelweg, vanuit de trein en vanaf verschillende plekken in de omgeving goed te zien. Van veraf komt het spektakel van het gevelpatroon optimaal tot uiting.

Alzijdig
De witte bekleding geeft de toren een licht karakter. De invulling met glas geeft de studenten vanaf bijna alle verdiepingen een uitzicht dat reikt tot Den Haag en Rotterdam. Elke kleine cel bevat een studerend individu. Het alzijdig wonen, woningen aan iedere gevel, was een eis voor het ontwerp. Op enkele plekken is de gevel verticaal ingesneden, daar worden de verticale verkeerszones benadrukt. “Bij het gebruik van de (brand)trap tussen de verdiepingen en bij het uitkomen van de lift, creëert glas van vloer tot plafond een panoramisch uitzicht.

 

 

Opdrachtgever

Leyten en Van Maren

Arie denUijl

Arie denUijl

Wilco van Straten
Projectmanager

Wilco van Straten

Henri Zwerus
Directeur

Henri Zwerus

Daan Font Freide
Architect

Daan Font Freide

https://imdbv.nl/

IMd Raadgevende Ingenieurs

https://www.smitsbouwbedrijf.nl/

Smits Bouwbedrijf