hero

Nuenenscollege Nuenen

RoosRos ontwierp de renovatie, verbouw en nieuwbouw van het Nuenenscollege in Nuenen. Een nieuw beroepsgericht hart verbindt twee gerenoveerde gebouwen, etaleert het onderwijs en vormt het bruisende centrum van de school.

De nieuwbouw kent een compact ontwerp en bestaat uit twee lagen met een dubbelhoge entree. De traditionele aula is vervangen door een levendig praktijkplein. Een stimulerende omgeving met een restaurant, schoonheidssalon en boekenwinkel. Op de eerste etage is een 'ring' rondom deze ruimte zodat de functies ook vanaf de verdieping goed zichtbaar en bereikbaar zijn.

Het plein biedt voldoende mogelijkheden om in grote én kleine groepen samen te komen. Ruimtes kunnen slim geschakeld worden. Overleggen, pauzeren en studeren kan in de nissen en zithoeken die door het hele gebouw te vinden zijn.

Knipoog naar van Gogh
Centraal op het plein staat een afgerond volume met aan de ene zijde een rondlopende etalage en aan de andere zijde de tribunetrap. Die trap brengt je bovenop het volume, waar de mediatheek een plek kreeg. De vloer van de mediatheek is een knipoog naar de historie van Nuenen - het dorp van Van Gogh. Zijn bekende schilderij van de zonnebloemen is aangebracht op de vloer in een eigentijdse variant opgebouwd uit ‘pixels’. De bolvormige spiegel aan het plafond zorgt voor een goede weergave van het kunstwerk.

Zonnebloemgeel
In het interieur is bewust weinig kleur gebruikt. “De hoofdkleuren zijn wit en grijs. De leerlingen geven kleur aan het gebouw, hun persoonlijkheid en kleding vormt een prachtig palet”, is de visie van architect Jos Hermans. “Op een aantal specifieke plekken wordt een uitzondering gemaakt. Zo zijn de nissen – helemaal in lijn met Van Gogh - volledig zonnebloemgeel.” Delen van het oude gebouw zijn hergebruikt. Het oude plafond van de gymzaal heeft een tweede leven gekregen als akoestische wandafwerking in de studieruimten.

Mini maatschappij
De school is open en transparant. Nodigt uit om te betreden. Dat sluit mooi aan bij de onderwijskundige visie van de school waarbij de buurt onderdeel is van het leerproces. Bewoners kunnen voor een maaltijd, boek, knipbeurt of computerles terecht op het praktijkplein. Zo ontstaat een minimaatschappij - gerund dóór leerlingen vóór leerlingen en mensen uit de buurt

Contrast
Het buitenterrein vormt een mooi contrast met de afwerking van het gebouw. De gevel is strak en zakelijk, de terreininrichting frivool en natuurlijk. De half verharde, groene, pleinen zijn prettige plekken om buiten te verblijven.

Opdrachtgever

Ons Middelbaar Onderwijs

Oplevering

maart 2018

Dirk-Jan van Doorn
Technisch ontwerper

Dirk-Jan van Doorn

Mischa-Marah Wullems
Architect

Mischa-Marah Wullems

Matthijs van den Berg
Projectmanager

Matthijs van den Berg

Jos Hermans
Architect

Jos Hermans

https://vanboxsel.nl/

Van Boxel Engineering